Veelgestelde vragen over een Groene Tuin en Buurt
Ik wil mijn buurt vergroenen. Wat zijn de mogelijkheden?
- Hoe meer groen, hoe beter. Wil je de openbare ruimte vergroenen? Bekijk de spelregels voor buurtgroen, houd de Buurtbudgetten in de gaten of dien direct je plan in bij Groen in de Buurt in jouw stadsdeel. Bekijk de groenpagina van de gemeente Amsterdam. En bekijk ook eens Buurtgroen020.
Welke subsidies zijn er om mijn tuin, buurt of gebouw klimaatbestendig in te richten?
- Op dit moment zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Bekijk de subsidies.
Samen met de buren beheer ik een stuk groen in de buurt. Hoe kunnen we dit het beste water geven?
- Planten houden het meest van regenwater. Afhankelijk van de locatie kun je regenwater op verschillende manieren opslaan en gebruiken. Bijvoorbeeld met een regenton in iemands tuin of geveltuin die aangesloten is op de regenpijp. In sommige gevallen kan er een pomp worden geïnstalleerd. Neem contact op met je gebiedsmakelaar. Die helpt je verder.
Ik wil mijn tuin klimaatbestendig inrichten. Wat kan ik doen?
- Bekijk voorbeelden van weerproof tuinen:
- Op onze website hebben we een voorbeeldtuin beschreven. Deze tuin heeft een hoge grondwaterstand en kreeg daarnaast al het regenwater van een grote schuur in de tuin van de buren. Na een hevige bui stond de tuin onder water. De maatregelen die in deze tuin zijn toegepast, zouden jouw tuin ook kunnen helpen.
- Andere voorbeelden van weerproof tuinen:
- Op onze website hebben we een voorbeeldtuin beschreven. Deze tuin heeft een hoge grondwaterstand en kreeg daarnaast al het regenwater van een grote schuur in de tuin van de buren. Na een hevige bui stond de tuin onder water. De maatregelen die in deze tuin zijn toegepast, zouden jouw tuin ook kunnen helpen.
- Neem een regenton
- Bekijk onze tip en het stappenplan voor een regenton. Kom je er echt niet uit en heb je hulp nodig met het aansluiten? Neem dan contact op met Amsterdam Weerproof.
- Vang overtollig regenwater op: maak een wadi.
- Een wadi is een ondiepe, natuurlijke verlaging in je tuin. Regenwater stroomt ernaartoe, blijft er tijdelijk staan en zakt dan gezuiverd de bodem in. Zo helpt een wadi tegen wateroverlast en droogte. Bij het project Wadi in achtertuin heeft een bewoner in Amsterdam-Noord zelf een wadi aangelegd. Na de aanleg schreef ze een uitgebreid stappenplan voor wadi’s aanleggen.
- Bekijk ook onze tip voor het aanleggen van een wadi.
- Sla ondergronds water op met infiltratiekratten
- Regenwater opslaan in kratten, koffers en kelders? Ga slim om met regenwater, leg opslag- en infiltratiesystemen aan. Bekijk de tips over ondergronds water opslaan.
- Bekijk meer tips voor klimaatbestendige tuinen
- Zoek een hovenier in het netwerk van Amsterdam Weerproof
- Hoveniers in ons netwerk zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van Weerproof tuinen. Bekijk onze partnerpagina Vang overtollig regenwater op: maak een wadi
Help! Ik wil tegels uit mijn tuin verwijderen en heb hulp nodig.
- Meld je aan bij Buurtgroen020 en plaats een oproep bij vraag&aanbod. Zo vind je buurtgenoten die elkaar willen helpen. Ben je een huurder? Neem contact op met je verhuurder.
- Heb je jouw tegels gewipt en plaatsgemaakt voor groen? Dan kun je ook gebruikmaken van onze tegelservice. In de maanden april, mei, juni, september en oktober haalt de gemeente de tegels gratis op.
- Per m2 van steen naar groen kan je subsidie krijgen. Kijk voor meer informatie op Subsidie Groen in Amsterdam – Gemeente Amsterdam
Help! Ik wil een groen dak.
- Goed idee! Bekijk wat de mogelijkheden zijn:
- Ter inspiratie: Amsterdamse voorbeeldprojecten van Weerproof daken:
- Dakspecialisten in netwerk Amsterdam Weerproof
- Hoveniers in ons netwerk zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en aanleggen van Weerproof daken. Bekijk ons partneroverzicht en vind een hovenier.
Help! Ik wil een regenton.
- Goed idee! Bekijk onze tip en het stappenplan voor een regenton.
- Kom je er echt niet uit en heb je hulp nodig met aansluiten? Neem dan contact op met Amsterdam Weerproof.
Help! Ik wil een geveltuin.
- De Gemeente haalt de tegels eruit en legt gratis een geveltuin aan. Je zorgt zelf voor de planten. Meld je direct aan voor een geveltuin of lees eerst meer informatie op Amsterdam Weerproof.
Mijn tuin verzakt. Wat kan ik doen?
- De bodem daalt altijd wel iets. In het ene gebied sneller dan het andere. Dat heeft onder andere te maken met het soort bodem (bijvoorbeeld veen of klei), met de stand van het grondwater en de met belasting van een gebied (bijvoorbeeld door verkeer). Een oplossing is je tuin ophogen. Een andere oplossing is zorgen dat het regenwater wegloopt van je huis naar een plek waar het kan wegzakken. Dit kun je zelf doen of je huurt een hovenier of aannemer in.
- Heb je wateroverlast en kun je het probleem zelf niet oplossen? Bel Waternet: 0900-93 94 en maak een melding. Indien nodig komen na de melding medewerkers van Waternet bij je langs om het probleem te onderzoeken.
Wij gaan bouwen of groots verbouwen in Amsterdam en hoorden dat we dan aan de hemelwaterverordening moeten voldoen. Wat houdt dat in?
- De Hemelwaterverordening verplicht bewoners van nieuwbouw regenwater op eigen perceel op te vangen en te verwerken. Kijk voor alle informatie en de rekentool op Hemelwaterverordening – Weerproof.
Waar in Amsterdam kan ik goede klimaatadaptieve voorbeelden bekijken?
- In Amsterdam komen steeds meer mooie voorbeelden van klimaatadaptieve maatregelen. Bekijk bijvoorbeeld selectie van voorbeelden in de Rivierenbuurt en maak een wandeling. Wilko Koning en Maarten Ouboter van Waternet maakten een podcast over het ontstaan van de Rivierenbuurt. Ze leggen uit hoe de wateroverlastproblemen zijn ontstaan en bespreken de oplossingen die in de buurt zijn toegepast. Beluister de podcast terwijl je door de buurt wandelt via Spotify of Soundcloud. De duur van de wandeling is 1 uur.
- Nieuwsgierig naar klimaatadaptieve voorbeelden in andere buurten? Bekijk onze projectpagina.