Groen dak opschuren in binnentuin in Amsterdam Weerproof

Aan de slag met groene daken

Stappenplan doe-het-zelf-groen-dak 

Op een plat of licht hellend dak (0-9%) kun je zelf eenvoudig een sedumdak aanleggen. 

Benodigdheden: antiworteldoek; drainageplaten; substraat; sedummatten; boldraadrooster; grind. 

  1. Het dak onderzoeken: Onderzoek of het dak sterk genoeg is en de constructie op orde is. Over het algemeen zijn daken berekend op een grindlaag. Een dun sedumdak is niet (veel) zwaarder dan een grindlaag. Vraag bij twijfel advies aan een deskundige.
     
  2. Het dak schoonmaken: Maak het dak schoon. Voer noodzakelijke reparaties uit, zoals aan bestaande scheuren in een bitumen dak.
     
  3. Antiworteldoek aanleggen: Een antiworteldoek is een folie dat voorkomt dat wortelen van planten je dak beschadigen. Door langs de dakrand een laag grof grind te leggen, rondom het doek, blijft het antiworteldoek stevig liggen en verbetert de stroming van het regenwater naar de regenwaterafvoer.
     
  4. De hemelwaterafvoer op orde brengen: Maak een opening in het antiworteldoek op de plek van de hemelwaterafvoer. Het is aan te raden om ook bij de bouwmarkt een boldraadrooster te kopen en deze in de afvoer te zetten. Leg vervolgens grof grind rondom elke hemelwaterafvoer, circa 30×30 cm. Het grind moet minimaal één keer per jaar worden schoongemaakt om verstopping te voorkomen.
     
  5. Drainageplaten aanleggen: Plaats drainageplaten. Met drainageplaten verdrinken de planten niet in het overtollige regenwater. Te veel water is voor sedumplanten slechter dan een tijd geen water.

  6. Het substraat verdelen: Verdeel het substraat over de drainageplaten. Substraat is de voedingsbodem voor de planten. Tussen de dakrand en het substraat kun je grind aanbrengen, zodat het substraat op zijn plek blijft.
     
  7. De sedummatten uitrollen: Rol de sedummatten uit over de drainageplaten. Geef het sedum in de eerste weken zo nodig water.
     

Substraatlaag 

De substraatlaag kan uit veel verschillende materialen bestaan, zoals mineralen, gesteenten, gerecyclede materialen of organische stoffen. De keuze van de beplanting stem je af op de keuze van de substraatlaag. Ook de waterdoorlatendheid van deze laag is afhankelijk van de opbouw. 

Sedum  

Sedumbeplanting is uitermate geschikt voor een dak. Deze planten slaan veel water op en kunnen daardoor goed tegen droogte. Sedumdaken hebben dan ook geen bewateringssysteem nodig. Ze kunnen zich ontwikkelen tot een ecologische stabiele plantengemeenschap die zichzelf in stand houdt met een minimum aan onderhoud. 

Onderhoud 

  • Sedumdaken controleer je twee keer per jaar op zaailingen van grotere planten zoals bomen. Deze verwijder je omdat ze het dak kunnen aantasten. 
  • Het beste kun je het sedum één keer per jaar bemesten met een speciale meststof. 
  • Verwijder wanneer nodig het onkruid uit de dakranden. 
  • Controleer regelmatig of er geen bladeren of vuil in de regenwaterafvoer zitten.