Consolidated.nl
Wit dak tegen hitte Amsterdam Weerproof

Reflecterende en schaduw daken

Op traditionele daken van zwart bitumen brand je op hete dagen je voeten. De temperatuur van bitumen kan oplopen tot 85 °C. Nou zijn de meeste daken niet om op te lopen, maar onder reflecterende of schaduwdaken blijft het een stuk koeler.

Een lichtgekleurd dak reflecteert het zonlicht en blijft daardoor koeler. Een tropendak heeft een schaduwgevende dakconstructie boven een gebouw, dat zoninstraling voorkomt en het gebouw koel houdt.

Reflecterend wit dak

Waar de temperatuur op bitumen daken kan oplopen tot 85 °C, blijft het op witte daken 28 tot 33 °C koeler.

Een wit dak maak je met speciale dakbedekkingsmaterialen. Linkgekleurde folies, pannen, verf en metalen met een speciale coating. Dit type dakbedekking heeft een hoge Albedo-waarde. Albedo is het reflecterende vermogen van een oppervlak. Lichte reflecteren beter dan donkere kleuren en hebben dus een hogere Albedo-waarde.

Op warme dagen kan de ruimte onder een wit dak 4 – 10 graden koeler zijn dan onder een zwart dak. Echter, bij een goed geïsoleerd gebouw is het effect op de temperatuur van de binnenruimte minimaal. Bij nieuwbouw of renovatie kun je witte dakbedekking toepassen. Is de huidige dakbedekking nog niet aan vernieuwing toe, kies dan een witte coating.

Schaduwdak

Bij een schaduwdak of tropendak plaats je bovenop het dak van het gebouw een zonwerende voorziening. Dit kan een constructie zijn van houten spanten, rvs of ander plaatmateriaal. Maar ook een luifel of zonnepanelen.

Het doel van een tropendak is schaduw op het dak te creëren. Hierdoor warmen het onderliggende dak en de binnenruimte minder op. Ook biedt de dubbele constructie de wind vrij spel tussen gebouw en dak. Wat weer voor extra verkoeling zorgt.

 

© BDG Architecten

De afbeeldingen hierboven zijn een voorbeeld van een schaduwdak op Aeres Hogeschool in Almere. Het klimaatadaptieve gebouw is ontworpen door BDG Architecten. Dit multifunctionele schaduwdak bestaat uit semi-transparante pv-panelen. Het beschermt de studenten op het dakterras tegen de zon en vermindert de opwarming van de school.

Meer weten?

Kijk voor inspiratie en producten bij de handige links aan de rechterkant.