Regentuin in hartje Pijp

De regentuin in hartje Pijp is een kleine groene oase in de versteende omgeving. Klimplanten, bomen, een grindput, en een toekomstig te plaatsen regenton zorgen voor goede wateropvang en – afvoer.

De schaduwrijke tuin, ca. 5 meter bij 4 meter, ligt aan de noordkant. De planten in de tuin heeft Toon al in de 80er jaren geplant. De meeste klimplanten, zoals de Duitse Pijp (Aristolochia macrophylla) zijn in de jaren geleidelijk gegroeid en komen nu tot aan de zolder.

Grindput
De plataan verliest veel bladeren in de herfst. Het is lastig vegen met een waterdoorlatende grindvloer. Daarom is er gekozen voor tegels die vanaf het huis aflopen naar achteren. Daar is een grindput waar het water instroomt. De grindpunt voorkomt wateroverlast na een hevige bui, de tuin staat niet blank.

Extra brede regenpijp
Tijdens stortregenbuien ontstond er teveel druk in de standaard 80mm regenpijp. Het water spoot eruit als een waterval. Er is toen samen met de eigenaar van het buurpand besloten om een bredere regenpijp van 100mm te installeren. Een waterval is niet meer voorgekomen, anders dan bij verschillende buurpanden.

Plaatsen regenton

In de tuin staat een ‘regentonkooi’ op een fundering die 300 kg aan kan. In de toekomst wil Toon in de kooi een 300 liter regenton plaatsen (afmeting: 42 x 60 x 180 cm). De regenton wordt op de regenpijp aangesloten.

Locatie: Govert Flinckstraat, Amsterdam