Vrouw legt geveltuin aan bij woning van Eigen Haard Amsterdam Weerproof

Geveltuin

Tegels eruit, geveltuin erin! 

Een geveltuin is een tuintje tegen je gevel. Iedereen in de buurt kan hiervan meegenieten. Het groen van de geveltuin zorgt voor schonere lucht, een koelere buurt en dat het regenwater beter wegloopt. Ga ook voor klein groen geluk en vraag gratis een geveltuin aan! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe werkt het? 

Hierboven zie je de stappen om je geveltuin aan te vragen. Natuurlijk kun je dit ook met meerdere buren tegelijk doen en zo direct (een deel van) de straat of buurt vergroenen. Klik op de stappen voor meer informatie. 

Aanvragen gaat via de website van de gemeente Amsterdam, daar vind je ook de spelregels. Je mag bijvoorbeeld alleen een geveltuin aanleggen als er genoeg ruimte op de stoep overblijft. Na goedkeuring kan het enkele weken duren voordat de geveltuin wordt aangelegd. 

Planten en verzorging 

Terwijl je in afwachting bent van goedkeuring, kun je alvast nadenken over de beplanting van je geveltuin. Planten in de volle grond (geveltuin) hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Toch is het belangrijk om een geveltuintje regelmatig water te geven en te kiezen voor planten die tegen droogte kunnen omdat het tegen de gevel droog kan zijn.  

Voor een zonnige gevel kun je denken aan: kogeldistel, gipskruid, stokroos, kattenkruid, lavendel, salie, vetplant, siergrassen en leipeer. Voor een gevel in de (half)schaduw zijn dat bijvoorbeeld: anemoon, kerstroos, schoenlappersplant, geranium, maagdenpalm, Kaukasisch vergeet-mij-nietje en leliegras. 

Een koelere straat 

Met klimplanten kun je een groene gevel creëren én bijdragen aan een koelere straat. Bladrijke planten verdampen met hun bladeren water, en dragen zo bij aan een koelere straat. De gevel achter klimplanten warmt ook minder op en geeft ’s nachts minder warmte af aan de straat. Daarnaast bieden klimplanten aan verschillende dieren en insecten een schuilplaats, broedplaats en voedsel.  

Overleg het planten van klimplanten altijd even met de eigenaar van de gevel. 

Benut het regenwater 

Heb je genoeg ruimte bij de gevel? Plaats een regenton. Door deze aan te sluiten op de regenpijp, vang je regenwater waarmee je op droge dagen je tuin kunt bewateren. Zo verminder je het gebruik van drinkwater en draag je bij aan een groenere buurt.  

Kijk voor instructies en producten bij handige links.

Meer weten?
Je kunt met al je vragen of opmerkingen over de gratis geveltuintjes terecht bij Amsterdam Weerproof via info@weerproof.nl. We denken graag met je mee! 

Hoe leg je een geveltuin aan?
Op de afbeeldingen hieronder zie je hoe je een geveltuin aanlegt. 

Verschillende stappen aanleg geveltuin
Schematische doorsnedes van het stappenplan voor aanleg van een geveltuin. In Amsterdam legt de gemeente (na goedkeuring van jouw aanvraag) de geveltuin voor je aan.

Regenton in geveltuin ©NMT Zuid