Regenton ©NMT Zuid
Regenton in geveltuin voor wijkcentrum de Pijp Amsterdam Weerproof

Regenton 

Op droge dagen planten water geven? Met een regenton vang je eenvoudig regenwater op. Ideaal voor de kleine tuin, een goed begin voor de grote tuin.  

Een regenton sluit je aan op een regenpijp. Regent het, dan loopt de ton vol. Is het droog, dan zet je een gieter onder het kraantje. Je benut regenwater en bespaart drinkwater. In tijden van droogte wordt het besparen op drinkwatergebruik steeds belangrijker. En wist je dat regenwater beter is voor planten dan drinkwater? Regenwater bevat namelijk minder kalk. 

Water geven bij droogte 

Met een regenton bouw je een voorraad regenwater op. Heb je een geveltuin of een paar potplanten, dan kun je hier in periodes van droogte enkele weken mee vooruit. In een grote tuin is een regenton gauw leeg. Toch is het een goed begin, want elke druppel telt. En je kunt er altijd een tweede of een derde regenton bijzetten.

Buien en bladeren 

Valt er (lange tijd) veel regen, dan stroomt er meer water door de regenpijp dan de ton kan opvangen. Een goede regenton heeft daarom een overloop of vulautomaat. En om verstoppingen te voorkomen, kun je een bladvang plaatsen. Er bestaan systemen waarbij de bladvang gecombineerd is met de vulautomaat. 

regenton_tuinbranche_nl

Regenton kopen 

Regentonnen zijn online te bestellen en te koop bij de lokale tuinwinkels. Ze bestaan in allerlei vormen en maten. De klassieke houten ton, kunststof tonnen, tonnen met ruimte voor planten bovenop. En allemaal hebben ze voordelen en nadelen. Ook bestaan er regenwaterzuilen en regenwaterschuttingen.

Vorst! 

De klassieke houten ton is mooi, maar bevriest het water, dan kan de ton beschadigd raken. Kunststof regentonnen zijn minder gevoelig voor vorst, maar het advies is om voor het vorstseizoen alle regentonnen leeg te laten lopen en de koppeling met de regenpijp weg te nemen. In het voorjaar sluit je hem weer aan!

Slimme regenton 

Een regenton met een besturingssysteem dat je kunt aansluiten op de buienradar, hoe handig zou dat zijn! Verschillende leveranciers onderzoeken de mogelijkheden. Bas Sala ontwierp een slimme regenton die op verschillende plekken in Amsterdam tentoon wordt gesteld. Consumenten moeten nog even wachten. 

Regenton plaatsen 

De beste plek voor een regenton is natuurlijk bij een regenpijp. In de schaduw blijft het water fris. Met een deksel op de ton voorkom je dat muggen in het stilstaande water gaan broeden. En met een verhoging onder de ton, plaats je gemakkelijk een gieter onder het kraantje. Wat heb je verder nodig? Kijk bij ‘Aan de slag!’ voor een uitgebreid stappenplan.

 

Aan de slag!