Keizersgracht ©De Dakdokters
Groen dak met roze bloemen en planten voor wateropslag Amsterdam Weerproof

Groene daken

Met een groen dak leg je een laag begroeiing op je normale dak. Groene daken zijn er in verschillende soorten en maten. Allemaal vangen ze water op en dragen bij aan een gezondere en prettigere leefomgeving.

Voordelen van een groen dak

In duurzame en klimaatbestendige steden worden groene daken steeds vaker toegepast. Groene daken hebben veel voordelen. Groene daken:

  • zijn mooier om te zien dan bitumen daken;
  • vergroten de sponswerking van de stad;
  • warmen het dak en de onderliggende ruimtes minder op;
  • dragen bij aan de biodiversiteit;
  • verminderen geluidshinder;
  • verbeteren de luchtkwaliteit;
  • beschermen de oorspronkelijke daklaag die eronder ligt, waardoor daken langer meegaan en minder snel aan vervanging toe zijn.

Wil je zelf een groen dak aanleggen? Volg het doe-het-zelf-groen-dak stappenplan! En ben je op zoek naar subsidie voor je groene dak? Kijk op onze subsidiepagina of op Subsidie Groen in Amsterdam.

Verschillende groene daken

We onderscheiden vier soorten groene daken. Ze verschillen in opbouw, in functie en in hoeveel water ze kunnen opvangen.

Standaard (extensief) groen dak

Standaard groene daken hebben een dunne substraatlaag en sedum als begroeiing, eventueel aangevuld met kruiden en grassen. Sedum is zeer geschikt voor een dak, omdat deze planten veel water opslaan en tegen lange droogte kunnen. De lage begroeiing kun je combineren met zonnepanelen. Door het groen gaan de panelen langer mee en werken ze efficiënter.

Vanwege het lage gewicht wordt het standaard groen dak vaak toegepast op bestaande bebouwing.

Natuurdak (intensief)

Een natuurdak heeft een gevarieerde beplanting en kan daardoor meer regenwater vasthouden dan een standaard groen dak. De beplanting kan bestaan uit struiken, bomen en verschillende bodembedekkers. De substraatlaag op het dak kan daardoor in dikte variëren.

Een natuurdak weegt verder zwaarder, is duurder in aanleg en vergt meer onderhoud dan een standaard groen dak.

Daktuin of verblijfsdak

Een daktuin is een groen dak waarop je kunt verblijven. Je kunt er grotere planten en soms bomen planten. En je kunt er vlonders of tegels neerleggen. De dikte van de substraatlaag is afhankelijk van het soort bedekking.

Een daktuin heeft een sterkere draagconstructie nodig dan de andere groene daken. En afhankelijk van het soort beplanting heeft een daktuin regelmatig onderhoud en een bewateringssysteem nodig. Dit laatste kun je doen door de daktuin als polderdak aan te leggen.

Het polderdak is een combinatie van het groene dak en het waterdak.

Welk dak is geschikt?

Of een dak geschikt voor een groen dak, hangt vooral af van de draagconstructie. In Nederland zijn platte daken over het algemeen berekend op een belasting van 100 kg per m² voor een grindlaag. Hoe zwaar een groen dak is, hangt af van het type. Een standaard groen dak weegt circa 80 kg per m², terwijl een daktuin meer dan 500 kg per m² kan wegen.  

Ook de helling van het dak beïnvloedt de mogelijkheden. Standaard groene daken zijn tot hellingen van 35 graden aan te leggen. Bij schuinere daken zijn er extra voorzieningen nodig. Zwaardere groene daken passen alleen op minder schuine daken. 

Wil je weten of jouw dak geschikt is? Schakel een specialist in!

 

Dakpark Orlyplein Tree Ground Solutions
Dakpark Orlyplein (Sloterdijk). © Tree Ground Solutions

Aan de slag!

 

Meer weten?

Kijk voor inspiratie en producten bij de handige links aan de rechterkant.