96 groene daken op schuurtjes in Noord

In Tuttifruttidorp in Noord zijn in maart 2022 bijna honderd daken van schuurtjes vergroend. Dit gebeurde bij schuurtjes van sociale huurwoningen van woningcorporatie De Alliantie. Mohamed, een bewoner op de eerste verdieping van zo’n woning, keek vanuit zijn huis uit op de zwarte daken: ‘Ik vond het uitzicht niet mooi, ik wilde iets anders. Iets wat ook zou zorgen voor leefbaarheid in de buurt. Ik had gezocht op internet en zo kwam ik uit bij groene daken‘. Mohamed vroeg voor zijn idee in 2019 een buurtbudget bij de gemeente aan. Bewoners uit de wijk stemmen dan op de plannen waarvan zij vinden dat die een buurtbudget verdienen. Mohamed’s plan verzamelde genoeg stemmen om een buurtbudget te krijgen, maar door de coronapandemie werd het uitwerken van het plan uitgesteld. Begin 2022 kon het weer worden opgepakt, dus Mohamed nam contact op met De Alliantie en Het Groene Loket om zijn plan te gaan uitvoeren. Tamara van Dijk (Het Groene Loket) hielp als projectleider en leverancier mee bij de ondersteuning en uitvoering van het project. Ze hielp bij het contact met De Alliantie en bij de subsidieaanvragen, maar ook bij de levering van de materialen en de installatie van de daken.

Van idee naar installatie

Aan het begin van het project is er een dakinspectie bij de schuurtjes uitgevoerd. Dat is een controle om te kijken of de daken het gewicht van een groen dak konden dragen. Daarvoor werd groen licht gegeven, dus Mohamed kon samen met Roy Schrijnders (gebiedscoördinator bij De Alliantie) langs de deuren met plantjes om zijn plan met bewoners te gaan bespreken en hen te vragen mee te doen. Het plan gaat namelijk niet alleen om groene daken, het gaat ook om het zorgen voor meer sociale verbinding in de buurt. Dat was een wens van Mohamed, waar De Alliantie ook graag bij wilde helpen. Uiteindelijk werd er 14 maart 2022 een dag georganiseerd waarop alle schuurtjes in één keer werden vergroend. Er werd een tafel met cateraar geregeld en diezelfde ochtend hebben 96 schuurtjes van de woningen van De Alliantie een groen dak gekregen. De groene daken worden in de toekomst onderhouden door de eigen hovenier van De Alliantie, die elke drie maanden zal gaan kijken hoe het met de daken gaat. Bijvoorbeeld tijdens heel droge en/of hete perioden in de zomer.

Over het groene dak

Bij het installeren van de groene daken was er gekozen voor lichtgewicht sedumdaken met wel tien soorten bloeiende sedums. Er werden matten met sedum op de daken uitgerold en gelegd, waardoor de groene daken op de uitvoeringsdag snel af waren en direct resultaat hadden. De groene daken zijn niet alleen mooi, ze vangen ook nog water op bij een regenbui. Hierdoor stroomt er minder water naar het riool, waardoor het riool een grotere bui beter aankan. Een ander bijkomend voordeel is dat groene daken verkoelend werken en niet zo heet worden als zwarte daken. Mohamed vertelde dat het in de zomer erg heet is op zijn balkon als de zon erop staat. Een groen dak zorgt dus op hete dagen ook nog eens voor verkoeling en voorkomt hittestress.

De groene schuurdaken inspireren!

Het buurtbudget dat Mohamed aan had gevraagd werd niet alleen voor het vergroenen van de schuurtjes bij woningen van De Alliantie gebruikt, ook andere huizen in de buurt hebben een deel van het buurtbudget gebruikt om een groen dak aan te leggen. Zo hebben zeven woningeigenaren de daken van hun schuurtjes vergroend met geld van het buurtbudget. Deze zeven daken zijn ook begeleid en geleverd door Het Groene Loket. En dit project heeft daarnaast nog andere woningcorporaties geïnspireerd, want Mohamed is al door meerdere woningcorporaties benaderd met vragen over buurtbudgetten voor andere wijken. Een geslaagd project dus, dat vast en zeker nog veel andere Amsterdammers zal inspireren!

Buurtbudgetten

Ben je zelf ook geïnspireerd geraakt door dit voorbeeld en ben je als bewoner nieuwsgierig geworden naar de buurtbudgetten van Gemeente Amsterdam? Kijk dan voor meer informatie over buurtbudgetten in Noord op deze pagina, of neem een kijkje op de buurtbudgetpagina’s van de stadsdelen Nieuw-West, West, Zuid en Zuidoost.

Locatie: Tomatenstraat en Pomonastraat (Tuttifruttidorp/Tuindorp Oostzaan, Noord)