Daktuin Huis van de Wijk

Achter het Huis van de Wijk, bovenop de parkeergarage van de omwonenden vind je een paradijs in de Pijp. Een enorme daktuin met vlinderplanten, groenten en kruiden ligt daar midden tussen de woningen. De daktuin vangt water op en zorgt zo voor minder belasting op het riool.

Water
De daktuin van 1610 vierkante meter is gemaakt van 30 cm dik substraat met daaronder een waterbuffer systeem van Zinco. Hierdoor buffert de tuin tot wel 250.000 liter regenwater! Op verschillende plaatsen in de tuin staan controle schachten om zo nu en dan de hemelwaterafvoeren te kunnen inspecteren. Deze voeren alleen het overtollige regenwater af, wanneer het heel hard regent.

Sociaal
De tuin wordt door vrijwilligers onderhouden en als het Huis van de Wijk open is kunnen alle (buurt)bewoners even langskomen. De daktuin van het Huis van de Wijk ligt er prachtig bij, je hebt niet door dat je op een dak staat. Bewoners en vrijwilligers vergeten wel eens dat ze zich op een daktuin bevinden. Het zetten van palen, bomen of diepwortelende plantensoorten is dan geen goed idee. Leuke bijkomstigheid: omwonenden hebben een prachtig uitzicht!

Betrokken partijen
In 2013 werd de toenmalige daktuin volledig gerenoveerd. Bij het project waren onder andere Van der Tol B.V., stadsdeel Zuid, De Alliantie, de Vereniging Van Eigenaren, Huis van de Wijk – De Pijp, omwonenden en Mastum Daksystemen betrokken.

Locatie: Tweede van der Helststraat, Amsterdam