Wadi in achtertuin

In de zomer van 2019 verhuisde Suzanne naar een huis met een volledig betegelde achtertuin in Amsterdam Noord. Suzanne is tekstschrijver, communicatieadviseur én tuinvrouw. Ze haalde alle 722 tegels eruit, strooide kiezels, groef wadi’s en zaaide groenbemesters. De tuin is nu een groene oase waar regen als een spons in kan zakken en waar bloemen en fruitbomen voldoende water en ruimte hebben om te groeien.

Tegels eruit!

Voorheen was de hele tuin betegeld, de aarde was jarenlang samengeperst en er was geen bodemleven. Dit maakte het onmogelijk voor regenwater om in de grond te zakken tijdens een bui. Door tegels uit de tuin te halen is er ruimte voor groen gekomen en zoals Suzanne in haar blog schrijft: ‘Om regenwater af te voeren, moet er gegraven worden!’.

Zelf een wadi maken

Suzanne heeft zelf een wadi gegraven in haar tuin. Een wadi is een verlaagde groenstrook, het vangt regenwater op na een hoosbui en mag daarna weer droogvallen. Bij het aanleggen van een wadi is reliëf in de tuin belangrijk. Zo zorgde ze dat de paden en borders hoger liggen en aflopen richting de wadi. Onder de wadi is een worteldoek geplaatst zodat het water kan wegstromen, maar het grind niet wegzakt in de veengrond. Met losse keien en grind is het doek vastgelegd en de wadi gevuld. Rond de wadi heeft ze rekening gehouden met planten die goed kunnen tegen een natte en droge bodem.

Afkoppelen en greppels graven

De regenpijp van het dak is afgekoppeld van het riool. Tijdens een hevige regenbui stroomt het water in een regenton, wanneer deze vol is zorgt de overloop ervoor dat het water in de gegraven greppel komt. Een greppel is een kleine beplante geul dat regenwater transporteert, in dit geval naar de wadi. De greppel is bekleed met worteldoek en opgevuld met grind. ‘Ik hoop dat andere bewoners zien dat het helemaal niet zo’n gek idee is om greppels en een wadi te graven; dat kan op veel verschillende manieren en het werkt echt om te voorkomen dat je tuin onderwater komt te staan na een regenbui’ vertelt Suzanne.

Groene oase

Door tegels uit de tuin te halen en planten ruimte te geven komt er steeds meer bodemleven. Een gezonde bodem is een belangrijk onderdeel voor het maken van een regenbestendige tuin. Naast de diversiteit aan planten in Suzanne’s tuin zorgen de greppels en wadi voor een goede waterhuishouding. Deze groene oase kan elke hoosbui aan!

Lees hier Suzanne’s blog voor meer informatie en haar tips om plassen in je tuin te voorkomen.

Locatie: Amsterdam Noord-West