Artemis hotel ©Merlijn Michon

Waterdaken

Op bijna elk plat dak past een waterdak. Dit is een dak dat regenwater tijdelijk vasthoudt. Zo verkoelt het water de ruimtes eronder. 

Een waterdak vangt gemiddeld 60 milliliter water op. Ter vergelijking: bij 50 milliliter neerslag in één dag spreken we van een dag met zware neerslag. Voor het Nederlandse klimaat is dit redelijk extreem. 

Waterdaken worden ook wel blauwe daken genoemd. Er bestaan drie soorten: statisch, dynamisch en permanent.  

Statisch waterdak 

Via een versmalde afvoer stroomt het regenwater geleidelijk weg. Zolang het water op het dak staat, verkoelt het de ruimtes eronder. Maar op warme dagen zal het water opwarmen en uiteindelijk verdampen. Het effect van statisch waterdak op hitte is dan ook verwaarloosbaar. 

Dynamisch waterdak 

Een dynamisch waterdak is voorzien van besturingssysteem dat reageert op weersvoorspellingen. Bij droogte blijft het water staan. Bij regen wordt het water geloosd. Hierdoor biedt deze dynamische variant langer verkoeling dan de statische. 

Permanent waterdak 

Op een permanent waterdak staat altijd water. Een teveel aan water loopt via een verhoogde afvoer. Voordeel van dit type dak is dat het de ruimtes eronder verkoelt en bijdraagt aan de biodiversiteit. Nadeel is dat muggen in stilstaand water eitjes leggen. De vraag is: wil je eens per week je dak schoonmaken? Want alleen dan voorkom je een mega muggenpopulatie. 

Welk dak is geschikt? 

Bijna alle platte daken zijn geschikt. Belangrijk is het draagvermogen, de constructie en de afwerking van het dak. Schakel altijd de hulp in van een expert. 

Daken met meer effect 

Wil je een dak met meer effect dan een waterdak? Misschien is een polderdak of een groendak een optie. Polderdaken combineren water vasthouden met begroeiing. Op groene daken groeien alleen planten. 

Wil je advies over het realiseren van een waterdak?
Bekijk ons netwerk van Weerproof partners. 

Jouw product- of instructiefolder ook hier?
Laat het ons weten. Neem contact op. 

 

 

Schematische doorsnede waterdak
Schematische doorsnede van een waterdak bij een normale en een extreme regenbui. ©Atelier GROENBLAUW

 

Waterdak Artemis design hotel
Waterdak Artemis Hotel. ©Merlijn Michon