Jaleesa

De Tegelservice in ieder stadsdeel

Groen in je tuin zorgt ervoor dat regenwater makkelijker wegloopt en werkt verkoelend op hete dagen. Veel tuinen in Amsterdam liggen nog vol met tegels en hebben weinig groen. Om bewoners te helpen met het vervangen van tegels door groen, bestaat sinds 2020 de Tegelservice. Dit is een gratis ophaalservice in Amsterdam waarbij jij je tegels aanmeldt en wij ze gewoon bij jou in de straat ophalen. In 2023 hebben bewoners in Amsterdam ruim 120.000 tegels meegegeven aan de Tegelservice. Uit elk stadsdeel hebben wij een bewoners geïnterviewd over hun ervaring. Je leest het hier:

Noord

Baptiste heeft in het voorjaar gebruik gemaakt van de tegelservice omdat hij een mooie groene voortuin wilde om te zorgen voor verkoeling en gezelligheid in de buurt. Nu is het ook een mooiere buurt en hoopt hij dat meer buurtbewoners zijn voorbeeld volgen. Lees hier het verhaal van Baptiste.

Zuid-Oost

Ildikó en Bence uit Zuid-Oost hebben in 2023 hun tegels meegegeven aan de Tegelservice. Ze wisten niet hoe ze de tegels in hun tuin moesten afvoeren tot een buurman vertelde over de Tegelservice. Nu genieten ze samen met hun baby van hun mooie tuin die mensen samenbrengt als koffiehoekje, barbecue plek en zelfs als uitbereiding van de woonkamer. Lees hier het verhaal van Ildikó en Bence.

Julia tegelservice oost
Portret van Julia Dorbic ihkv tegelservice – Oost

Oost

Julia uit Oost heeft 40 vierkante meter aan tegels meegegeven aan de Tegelservice. Ze was haar droom om haar kinderen te laten opgroeien in een omgeving met veel groen en diertjes. Nu ontdekken ze het hele jaar door nieuwe dingen in de tuin en leren ze de handen vies te maken. Lees hier over het verhaal van Julia.

Centrum

Ervaring met een tuin had Saskia niet, maar nu heeft ze een grasveld en een aantal vaste planten in haar tuin. Ze leert steeds meer en ze heeft haar schaduwrijke tuin omgetoverd tot een goede omgeving voor onder andere vogeltjes. Lees hier het verhaal van Saskia.

Nieuw-West

Mark had zonder te Tegelservice niet geweten hoe hij de tegels moest weg brengen. Met behulp van de Tegelservice heeft hij nu een nieuwe tuin waar hij met zijn kat van kan genieten. Zijn verjaardag viert hij binnenkort lekker buiten in de tuin met een barbecue. Lees hier het verhaal van Mark.

René Rene tegelservice weesp
Portret van René en Els ihkv tegelservice – Weesp

Weesp

René had last van plassen in de tuin en water in de kelder. Het water loopt beter weg sinds hij meer groen in de tuin heeft. Daarnaast vind René het heerlijk om op zijn blote voeten in het gras te kunnen lopen. Lees hier het verhaal van René.

West

Volgens Xaviera zet de Tegelservice de deur open om verandering te maken. Met een groene tuin heeft ze nu een plek gemaakt waarbij ze even tot rust kan komen. Veel vogels en vlinder komen nu ook een kijkje bij haar nemen. Lees hier het verhaal van Xaviera.

Zuid

Na ruim een uur tegels uit de tuin halen, waren te tegels binnen een minuut in de vrachtwagen geschept volgens Harold. Nu heeft hij een groene en koele tuin met veel beestjes waarin hij lekker kan werken. De merel die vaak in zijn waterbak baddert heeft hij zelfs Karel genoemd. Lees hier het verhaal van Harold.