Portret van Harold Janssen ihkv tegelservice - Zuid
Harold tegelservice zuid

De gratis Tegelservice in Zuid, Harold deed al mee

 Afgelopen winter en voorjaar was het erg nat. Een groene tuin kan de regen goed opvangen en werkt verkoelend op hete dagen. In de stad willen we daarom meer ruimte voor groen. Als je de tegels uit de tuin haalt, kan je meer groen planten. Deze tegels kan je aanmelden bij de Tegelservice. Dan halen we deze gratis op. In het voorjaar van 2023 heeft Harold uit Zuid gebruik gemaakt van de Tegelservice.

Ophalen van de tegels

Harold wilde zijn tuin onttegelen, maar had geen idee wat hij met de tegels moest doen. Toen hij hoorde dat bij de Tegelservice de opgehaalde tegels hergebruikt worden, besloot hij gelijk me te doen. Harold: “Je gooit iets weg en dan weet je dat er nog iets goeds mee gedaan wordt”. Volgens Harold is het ophalen perfect verlopen. “Het was gebeurd in 20 seconden. Er is ruim een uur over gedaan om al die tegels daar neer te leggen en twee keer grijpen en alles was weg”.

Koele tuin

Harold: “Het is een stuk koeler in de tuin. Je merkt echt het verschil. Een vriend van mij die komt hier in de tuin zitten om af te koelen. Dat komt door groen en schaduw. Ik werk altijd in die tuin. Ik geniet van mijn planten die mooi bloeien.” Harold heeft een boodschap aan de buurtbewoners: “Tegels eruit, tegels eruit! Nog meer eruit halen dan je van plan bent. Ga het avontuur aan. Gooi er planten in. Je wordt van de natuur veel rustiger.”

Karel de merel

Nu de tuin zo groen is, vindt Harold steeds meer beestjes in zijn tuin. Dit vindt hij ontzettend leuk. Hij heeft torretjes, pissebedden, wormen, maar ook Karel. “Karel is een Merel. Die zien we al een paar jaar komen. Karel baddert graag in de waterbak in onze tuin. Dan komt hij echt heel dichtbij op het randje en eet hij dingetjes op.”

Meedoen met de gratis Tegelservice

De Tegelservice komt van april tot oktober in elk stadsdeel langs. De service rijdt op 23 september en 21 oktober in stadsdeel Zuid.

Voor tips, het aanmelden en veelgestelde vragen kan je kijken op de website van Weerproof.

Meer informatie

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en regenbuien. Amsterdam bereidt zich ook voor om het hoofd koel en de voeten droog te houden. Meer informatie vind je op amsterdam.nl/klimaatadaptatie.