Portret van Xaviera Aubri ihkv tegelservice - West
Xaviera tegelservice west

De gratis Tegelservice in West, Xaviera deed al mee

Afgelopen winter en voorjaar was het erg nat. Een groene tuin kan de regen goed opvangen en werkt verkoelend op hete dagen. In de stad willen we daarom meer ruimte voor groen. Als je de tegels uit de tuin haalt, kan je meer groen planten. Deze tegels kan je aanmelden bij de Tegelservice. Dan halen we deze gratis op. In het voorjaar van 2023 heeft Xaviera Aubri uit West gebruik gemaakt van de Tegelservice.

Groen en gemak

Ze wilde graag meer groen in de tuin om te verduurzamen en te helpen bij wateroverlast. De Tegelservice was hierbij erg handig. Volgens haar is het fijn dat je tegemoet wordt gekomen in het zwaarste gedeelte. Xaviera: “De Tegelservice zet de deur open om een verandering te maken”.

Japanse tuin

De nieuwe tuin van Xaviera is geïnspireerd door de tuinen in Japan. In de tuinen liggen een aantal stenen in een patroon met daaromheen mos. Mos werkt minder vervuilend dan gras, slaat meer water op en filtert de lucht. Xaviera: “Japanners zijn heel erg duurzaam. Ik heb in Japan heel vaak echt waanzinnige tuinen gezien.”

Oase in de stad

Ze geniet het meest van het buiten gevoel in de drukke stad. Xaviera: “Als ik mijn voordeur uitga zit ik in de stad met alles wat daar leuk en niet leuk aan is. Het is dan toch wel fijn om een plek te creëren, waarbij je gewoon even tot rust kan komen.”. Ook vertelt Xaviera over de vele dieren die ze in haar groene tuin heeft: “Ik heb echt Vlaamse gaaien, vogels, vlinders. Ik heb nog net geen eekhoorn. Als je je tuin groener maakt, dan krijg je dat erbij. Dan is het niet alleen maar de wapperende was van de buren, maar dan krijg je het buitengevoel eigenlijk in de stad.”

Meedoen met de gratis Tegelservice

De Tegelservice komt van april tot oktober in elk stadsdeel langs. De service rijdt op 9 september en 7 oktober in stadsdeel West.

Voor tips, het aanmelden en veelgestelde vragen kan je kijken op de website van Weerproof.

Meer informatie

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en regenbuien. Amsterdam bereidt zich ook voor om het hoofd koel en de voeten droog te houden. Meer informatie vind je op amsterdam.nl/klimaatadaptatie.