Portret van Saskia Cooke ihkv tegelservice - Centrum
Saskia tegelservice centrum

De gratis Tegelservice in het Centrum, Saskia deed al mee

Afgelopen winter en voorjaar was het erg nat. Een groene tuin kan de regen goed opvangen en werkt verkoelend op hete dagen. In de stad willen we daarom meer ruimte voor groen. Als je de tegels uit je tuin haalt, kan je meer groen planten. Deze tegels kunt u aanmelden bij de Tegelservice. Dan halen we deze gratis op. In het voorjaar van 2023 heeft Saskia Cooke uit Centrum gebruikgemaakt van de Tegelservice.

Eindelijk een tuin

Saskia woont sinds 3 jaar samen met haar partner Wouter in stadsdeel Centrum. Met een dochter op komst wilden ze graag groter wonen en hier hoorde natuurlijk ook een tuin bij. Voorheen bestond de tuin vooral uit stenen. Ze wilden meer groen in de tuin en besloten de Tegelservice in te schakelen om meer ruimte voor groen te maken. Saskia: “Het was heel fijn dat het op meerdere momenten kon. Het aanmelden ging ook echt supermakkelijk. Gewoon het online formulier invullen en een datum kiezen die ons uitkwam.”.

Blijven leren

Door het verwijderen van 15m2 aan tegels creëerden ze ruimte voor een grasveld en borders met vaste planten. Ondanks de uitdaging van een schaduwrijke tuin blijven ze experimenteren. Saskia: “We hebben geen ervaring met het hebben van een tuin, dus we leren een beetje zoals we gaan”. Saskia hoopt dat iedereen gebruik gaat maken van de Tegelservice. Saskia: “Het is goed voor de natuur, voor de vogeltjes en dieren. Alle kleine beetjes helpen.”

Tuin die zich blijft ontwikkelen

Sinds de vergroening hebben ze steeds meer vogels in de tuin. Van roodborstjes en parkieten tot spechten. Maar één van de leukste dingen vindt Saskia om de tuin te zien groeien. Saskia: “Het is gewoon heel leuk als je elke week naar je grond kijkt om dan ook te kunnen zeggen: “Oh kijk, er zit weer een nieuw blad aan”. Het zien ontwikkelen is heel erg leuk.”.

Meedoen met de gratis Tegelservice

De Tegelservice komt van april tot oktober in elk stadsdeel langs. De service rijdt op 23 september en 21 oktober in stadsdeel Centrum.

Voor tips, het aanmelden en veelgestelde vragen kan je kijken op de website van Weerproof.

Meer informatie

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en regenbuien. Amsterdam bereidt zich ook voor om het hoofd koel en de voeten droog te houden. Meer informatie vind je op amsterdam.nl/klimaatadaptatie.