Portret van Ildiko Markus-Herczeg ihkv tegelservice - Zuidoost
Ildiko Bence tegelservice zuidoost

De gratis Tegelservice in Zuidoost, Ildikó en Bence deden al mee

Afgelopen winter en voorjaar was het erg nat. Een groene tuin kan de regen goed opvangen en werkt verkoelend op hete dagen. In de stad willen we daarom meer ruimte voor groen. Als je tegels uit je tuin haalt, kan je meer groen planten. Deze tegels kan je aanmelden bij de gratis Tegelservice. Dan worden ze opgehaald bij uw straat. Ildikó en Bence Márkus-Herczeg uit Zuidoost hebben begin 2023 hun tegels meegegeven aan de Tegelservice.

Ildikó en Bence wilden al langer de tegels uit hun betegelde achtertuin halen, maar ze kenden de Tegelservice niet. Ildikó was eens voor het huis bezig met de planten in hun geveltuintje, toen een van hun buren langsliep en haar vertelde over de Tegelservice. “Elke keer als ik voor het huis de planten verzorg, raak ik aan de praat met iemand en heb ik contact met de buren. Het groen verbindt mensen echt.”

Een groene én een sociale tuin

Het stel wilde vooral een groene tuin. Maar hun tuin werd meer dan dat: het is een koffiehoekje in de zon, een plek voor barbecues met vrienden en zelfs een uitbreiding van hun woonkamer. “Het is echt een levendige tuin die mensen samenbrengt”, zegt Bence. En ook hun baby geniet van de tuin, vertelt Ildikó: “Ze slaapt vaak buiten. Ze vindt het leuk om naar de bloemen te kijken, want het beweegt veel en is kleurrijk.”

Onder de indruk

Ildikó en Bence zijn blij dat de Tegelservice er is. Ildikó vertelt: “We komen uit Hongarije en daar hebben we zulke acties niet. Als ik de mensen daar erover vertel, zijn ze altijd onder de indruk.” Ze raden iedereen aan om er gebruik van te maken. “Het scheelt veel moeite dat je niet hoeft te bedenken wat je met je tegels moet doen. Je meldt de tegels aan, je zet ze op straat en ze zijn verdwenen,” lacht Ildikó.

Meedoen met de gratis Tegelservice

De Tegelservice komt van april tot oktober in elk stadsdeel langs. De service rijdt op 16 september en 14 oktober in stadsdeel Zuidoost.

Voor tips, het aanmelden en veelgestelde vragen kan je kijken op de website van Weerproof.

Meer informatie

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en regenbuien. Amsterdam bereidt zich ook voor om het hoofd koel en de voeten droog te houden. Meer informatie vind je op amsterdam.nl/klimaatadaptatie.

Bence tegelservice zuidoost Zuid-Oost
Portret van Ildiko Markus-Herczeg ihkv tegelservice – Zuidoost