Portret van Julia Dorbic ihkv tegelservice - Oost
Julia tegelservice oost

De gratis Tegelservice in Oost, Julia deed al mee

Afgelopen winter was het erg nat. Een groene tuin kan de regen goed opvangen en werkt verkoelend op hete dagen. In de stad willen we daarom meer ruimte voor groen. Als je de tegels uit je tuin haalt, kan je meer groen planten. Deze tegels kan je aanmelden bij de gratis Tegelservice. Dan worden ze opgehaald bij in je straat. In het voorjaar van 2023 heeft Julia Dorbic uit Oost gebruikgemaakt van de Tegelservice.

Zwaar werk

Afgelopen mei heeft Julia haar volledig betegelde tuin verandert in een groene tuin. Het verplaatsen van 40m2 aan tegels was erg zwaar werk. Maar het was erg fijn dat de tegels alleen maar naar de hoek van de straat gebracht hoefden te worden. Julia: “We hebben ons aangemeld voor een ophaaldag en samen met de kinderen gekeken hoe de tegels werden opgehaald. Voor de kinderen was dat geweldig om te zien.

Vieze handen

Het is voor Julia een droom dat haar kinderen opgroeien met veel groen en biodiversiteit om zich heen. “Je kan gewoon de deuren openen en de kinderen kunnen veilig naar buiten gaan. Dat is zo mooi”, zegt ze. Julia’s kinderen ontdekken het hele jaar door nieuwe dingen in hun tuin. En ze leren dat het juist fijn is om je handen vies te maken.

Julia tegelservice oost
Portret van Julia Dorbic ihkv tegelservice – Oost

Lieveheersbeestjes als luizenbestrijders

De tuin wordt op een natuurlijke manier onderhouden, waarbij zelfs lieveheersbeestjes werden ingezet als natuurlijke luizenbestrijders. Een groene tuin is erg belangrijk voor Julia: “het is heel lekker om gras tussen je tenen te voelen en samen met de beestjes te wonen.”

Meedoen met de gratis Tegelservice

De Tegelservice komt van april tot oktober in elk stadsdeel langs. De service rijdt 16 september en 14 oktober in stadsdeel Oost.

Voor tips, het aanmelden en veelgestelde vragen kan je kijken op de website van Weerproof.

Meer informatie

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en regenbuien. Amsterdam bereidt zich ook voor om het hoofd koel en de voeten droog te houden. Meer informatie vind je op amsterdam.nl/klimaatadaptatie.