Groene gevel
Een groene gevel is een met planten begroeide muur. Naast dat ze regenwater vasthouden en verdampen, hebben groene gevels nog meer voordelen.
Muren waar het regenwater vanaf klettert of stoepen en straten waar het water overheen kolkt: met een groene gevel kun je dit tegengaan. En als de gevelplanten in de volle grond staan, zakt het regenwater de grond in. Een verhoogde stoeprand rond de beplanting houdt het water tegen.
In de zomer houden klimplanten gebouwen koeler. En in de winter isoleren klimplanten juist, zolang ze hun bladeren niet verliezen. Dit effect werkt het beste bij minder goed geïsoleerde gebouwen.
Klimplanten bieden aan verschillende dieren en insecten een schuilplaats, broedplaats en voedsel. En niet onbelangrijk: groene gevels verfraaien een huis, de tuin en het straatbeeld.
Groene gevel met substraat bij Mercatorbad. ©Merlijn Michon
Groene gevel aanleggen
Een groene gevel aanleggen kan op verschillende manieren: met klimplanten direct tegen de gevel, een klimconstructie of (als planten in de volle grond niet mogelijk zijn) met bakken aan de gevel. Wat ook kan, is een constructie van substraat bevestigd aan de gevel. Dit is duurder, omdat het een bewateringssysteem en meer onderhoud vraagt.
Schematische doorsnedes van drie verschillende groene gevelsystemen. ©Atelier GROENBLAUW
Klimplantengids
Wil je weten welke soort klimplant je het beste bij jouw gevel kunt planten, en ben je daarom benieuwd naar wat winders, rankers, steunklimmers en zelfhechters zijn? Ben je benieuwd naar de voorwaarden die de gemeente stelt voor een groene gevel bij een monumentaal pand? Of wil je eerst weten hoe je mogelijke schade aan je gevel kunt voorkomen? Neem dan zeker een kijkje in de Klimplantengids van de gemeente Amsterdam.