IAMKAT
Groepsfoto van Onze Straat Actie in Noord 2023 door Amsterdam Weerproof

Dit was Onze Straat in 2023

Door het project Onze Straat zijn er het afgelopen jaar met tuinacties, tuinadviezen en workshops meerdere straten in Amsterdam vergroend en klimaatadaptiever ingericht. Hiermee is het voor mens en dier nog fijner om in deze straten te leven, is het buurtgevoel versterkt én is sociaal isolement doorbroken. Win-win-win dus! Ben je benieuwd hoe we dat precies hebben gedaan? Hieronder lees je er meer over en zie je welke resultaten we hebben behaald in 2023.

Tuinacties en workshops

Samen met woningcorporaties en vrijwilligers hebben we drie Onze Straat-tuinacties georganiseerd in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. Met ruim honderd vrijwilligers van Stichting Present Amsterdam en Sociaal Tuinieren hebben we 45 tuinen vergroend en 26 boomspiegels in de straat ingezaaid. Tijdens de tuinacties zijn in de tuinen bij elkaar meer dan 1100 tegels gewipt en meer dan 1000 planten geplant. En dat bleef niet onopgemerkt: zowel NH Nieuws als het RTL 4-programma Duurzame Roadtrip waren benieuwd naar de tuinacties en kwamen een kijkje nemen. Hieronder zie je de video van Duurzame Roadtrip van de tuinactie in Nieuw-West.

 

Naast de tuinacties hebben we twee workshops gegeven over klimaatvriendelijke tuinen aan Noordmakers en Natuur en Milieuteam Zuid. En we hebben een webinar over de klimaatbestendige stad gegeven aan de Guerrilla Gardeners, die je hier kunt terugkijken. Verder hebben onze Weerproof Coaches 19 één-op-één adviezen gegeven aan bewoners over hoe ze hun tuinen klimaatadaptiever kunnen maken. Hier zat ook één uitgebreid advies bij voor een gemeenschappelijke tuin van bijna 2000 m²!

Onze Straat in 2024

Samen hebben we Amsterdamse straten in 2023 socialer, groener en klimaatadaptiever gemaakt. Ook in het nieuwe jaar gaan we hiermee verder. We zijn van plan om nog meer tuinacties te organiseren waarbij we voor meer groene tuinen gaan zorgen. Daarnaast willen we met workshops bewoners en corporaties blijven activeren om groen en klimaatadaptief bezig te zijn in hun tuinen. Deze workshops zullen in 2024 weer in samenwerking met Stichting Present Amsterdam en Sociaal Tuinieren worden gegeven.

Over Onze Straat

Onze Straat is een project van Amsterdam Weerproof, gemeente Amsterdam, Stichting Present, Sociaal Tuinieren, woningcorporatie Eigen Haard en De Groene Druppel. Met dit project vergroenen we zoveel mogelijk straten in Amsterdam. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in jouw voor- en/of achtertuin!