Gemeente Amsterdam
Gemeente Amsterdam en de waterschappen zetten zich in om Amsterdam in 2050 zo goed mogelijk voorbereid te laten zijn op het veranderende klimaat. Het programma klimaatadaptatie binnen de gemeente speelt hierin een grote rol.
De afgelopen jaren zijn veel acties ondernomen. In 2020 is de Strategie Klimaatadaptatie Amsterdam vastgesteld. Met de Uitvoeringsagenda 2021 zijn de eerste stappen gezet. Zo zorgen we bijvoorbeeld voor extra groen in de stad, halen we gratis tuintegels op bij bewoners die tegels verruilen door groen, hebben we gezorgd voor verplichte wateropvang bij nieuwbouw of grotere verbouwingen, passen we het riool aan zodat hevige buien beter afgevoerd kunnen worden en weten we met onze risicokaarten beter waar de nood het hoogst is en welke maatregelen nodig zijn.
Agenda t/m 2026
In de Agenda Klimaatadaptatie 2024-2026 benoemen we de stappen die we de komende jaren nemen. De ontwikkelingen rondom klimaatverandering zijn nooit helemaal te voorspellen. Daarom passen we de te nemen acties continu aan deze ontwikkelingen aan.
Projecten
De Gemeente Amsterdam al lang aan het experimenteren met water. Bijvoorbeeld op de Zuidas als nieuwe ontwikkeling. Zo bouwen we kennis op, en kunnen we opschalen wat goed werkt, wat weer terug te zien is op andere plekken in de stad.
De gemeente Amsterdam werkt in veel projecten aan een weerproof stad, waaronder:
- Buiksloterham
- Dakpark Orlyplein
- Drijvende woningen op IJburg
- Frans Halsbuurt
- Weerproof Betondorp
- Waterbergende Burmanstraat
- Mahlerplein
- Zuidelijke Wandelweg
De gemeente Amsterdam is een partner van Amsterdam Weerproof en heeft de intentieverklaring ondertekend op 9 oktober 2014 tijdens het Festival Ruimtelijke Adaptatie in Utrecht.