Meld je aan voor advies van een Weerproof Coach!

Afgelopen weekend stond er in het NRC een groot artikel over onze Weerproof Coaches. Zij liepen mee met Weerproof Coach Tim, die bij een tuin in de Rivierenbuurt gratis advies op maat gaf aan een bewoner over het klimaatadaptief maken van haar tuin. Tim en de andere vijf coaches (Ayelt, Jesse, Martijn, Mees en Timo) hebben een meerdaags trainingsprogramma gevolgd en zijn helemaal op de hoogte van alle mogelijkheden en oplossingen voor tuinen in de Rivierenbuurt. Ze kunnen helpen bij vragen als: hoe kun je een tuin inrichten en rekening houden met het extreme weer? En hoe maak je jouw tuin naast prettiger en leefbaarder, ook toekomstbestendig?

Woon jij in de Rivierenbuurt en heb jij ook deze vragen? En ben je naar aanleiding van het NRC-artikel nieuwsgierig geworden hoe de Weerproof coaches te werk gaan? Lees dan vooral verder onder de video!

Video van de Weerproof coaches (voorheen ‘Rainproof coaches’) bij een bewoonster van de Rivierenbuurt.

Waarom is dat nodig in de Rivierenbuurt?

De Rivierenbuurt is een regenwaterknelpunt en kampt met droogte en hittestress in hete zomers. Bij hevige regenval is het een uitdaging het regenwater snel genoeg af te voeren. Dit kan leiden tot wateroverlast of zelfs schade aan huizen. In de openbare ruimte worden al maatregelen genomen om dit te voorkomen: zo wordt het riool vervangen en deels vergroot. Met het aanleggen van wadi’s en extra groenvlakken krijgt het water daarnaast ruimte om beter de grond in te trekken. Maar bewoners kunnen ook helpen wateroverlast en hittestress te voorkomen in de Rivierenbuurt.

Wat kan ik als bewoner doen?

Relatief simpele aanpassingen kunnen er voor zorgen dat jouw tuin bijdraagt aan het bergen van regenwater. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een regenton, maar ook aan ondergrondse infiltratie, een groen dak op je schuurtje en -twee vliegen in één klap- tegels vervangen door sterke planten! Al deze kleine maatregelen samen voorkomen dat het riool overloopt in natte tijden, maken het mogelijk om water te gebruiken in droge tijden en gaan hittestress tegen. Alleen maar voordelen dus!

Maar hoe doe ik dat?

We kunnen ons voorstellen dat je hulp nodig hebt bij het bepalen wat voor aanpassingen je kunt doen in je tuin. Dit is waar de Weerproof Coaches je bij komen helpen. Zij zijn experts op het gebied van regenwater en klimaat, én ze zijn getraind in wat er mogelijk is aan kleine maatregelen in tuinen. Ze komen bij je langs en brengen in een rapport gratis advies uit over de mogelijkheden voor specifiek jouw tuin. Wil je gelijk doorpakken? Dan verwijzen de coaches je uiteraard door naar goede kwekers, leveranciers of uitvoerenden.

Ik wil advies! Waar kan ik me aanmelden?

Woon jij in de Rivierenbuurt en heb jij na een flinke regenbui lang last van flinke plassen regenwater in je tuin? Of heb je dat de grond in je tuin bijna altijd nat blijft, ook als het een tijdje terug is sinds het heeft geregend? Of vermijd je op een hete dag jouw tuin vanwege de hitte? Wil je dit graag verbeteren, maar weet je niet hoe? Schakel dan de hulp in van een Weerproof Coach. De coaches brengen voor jou in kaart wat de knelpunten en mogelijkheden zijn. Past een regenton in jouw tuin? Of kan de regenpijp ontkoppeld worden van het riool? Of wil je meer groen in de vorm van een sedumdak op je schuurtje, of een wadi? Maak dan via dit formulier een afspraak met een van de Weerproof Coaches en vraag jouw gratis adviesrapport aan.

Momenteel draait deze pilot, in samenwerking met Natuur&Milieuteam Zuid, alleen in de Rivierenbuurt. We hopen uiteindelijk de coaches in heel Amsterdam in te gaan zetten.