Sanne Couprie

Meriam haalde de tegels uit haar tuin in Weesp

’s Zomers is het heet in de stad. Niet zo gek met die hoge temperaturen en al dat steen dat warmte vasthoudt. Daarom helpt het enorm om de tegels in je tuin te vervangen door groen: groen werkt verkoelend én het kan regen goed opvangen. Om bewoners te helpen bij het vervangen van tegels door groen, bestaat sinds 2020 de tegelservice. Dit is een gratis ophaalservice in Amsterdam waarbij jij je tegels aanmeldt en wij ze gewoon bij jouw straat ophalen. In 2022 kwam de tegelservice voor het eerst in Weesp. Dat kwam Meriam Nibbelink uit Weesp goed uit, want zo kon ze haar tegels in april laten ophalen.

“Het laat zien dat de gemeente dit ook belangrijk vindt”

“Ik denk dat de tegelservice mensen helpt om het eerste stapje van vergroenen te zetten. Het is kosteloos en een heel groot zwaar stuk wordt dan al voor je gedaan,” legt Meriam uit. “De tegelservice is ook een teken van ‘mensen, dit is belangrijk’ vanuit de gemeente.” Zelf heeft ze geen auto en kampt ze met haar gezondheid, waardoor de tegelservice voor haar een uitkomst was. “Het zijn ook zo veel tegels. Ik fiets niet een paar keer heen en weer om ze weg te brengen,” lacht ze.

Inheemse planten in de tuin

Meriam wil vooral planten in haar tuin zetten die vlinders, bijen en andere insecten aantrekken. Ook heeft ze kruiden geplant die ze in haar thee kan gebruiken en is ze van plan om fruitbomen en -struiken te plaatsen in haar tuin. “Ik heb geprobeerd inheemse planten te planten, omdat dat voor bijen en insecten prettig en bekend is. En omdat je een grotere kans op succes hebt met inheemse planten.” De informatie hierover heeft ze op websites gevonden en in boeken.

Wip ook je tegels eruit!

Wist je dat groen zoals bomen, planten en struiken verkoelend werkt én ook nog eens regen goed kan opvangen? Dus wip die tegels en geef ze mee aan de gratis tegelservice. Wil je ook jouw tegels laten ophalen? De tegelservice loopt van het begin van de lente tot het einde van de zomer. Houd daarom de pagina van de gratis tegelservice in de gaten om te weten wanneer we bij jouw stadsdeel langskomen. Hieronder staat uitgelegd hoe je van de tegelservice gebruik kunt maken.

Hoe kun je meedoen aan de tegelservice?

  • Meld je tegels aan voor de ophaaldag die jou uitkomt.
  • Wip tegels eruit om plaats te maken voor groen.
  • Zet je tegels op de hoek van je straat en de gemeente haalt ze gratis op!
  • Voor aanmelden en meer informatie kun je kijken op deze pagina.

Meer informatie

Heb je nog vragen over de tegelservice? Je vindt hier antwoord op de veelgestelde vragen.

Heb je hulp nodig met het verwijderen van tegels of wil je advies over het groen in je tuin? Kijk dan naar deze tips voor een groene tuin, de pagina over hulp voor een groenere tuin, of bekijk wat onze partners voor je kunnen betekenen.

Of wil je weten wat er nog meer gebeurt om het hoofd koel en de voeten droog te houden in Amsterdam? Kijk dan op deze pagina van gemeente Amsterdam over klimaatadaptatie.