tegels uit de tuin in tas bij Tuttifruttidorp Amsterdam Weerproof

Q&A Tegelservice

Hieronder zie je de veelgestelde vragen en antwoorden over de Tegelservice.

Waarom organiseren we een Tegelservice?

In een betegelde tuin loopt het water minder goed weg. Bovendien is een groene tuin koeler dan een betegelde tuin en geef je ook nog eens een fijne plek (en voeding) voor vogels, vlinders, bijen en andere dieren. Ook werkt het uitzicht op groen stress verlagend. Genoeg redenen te vergroenen dus! Samen met gemeente Amsterdam willen we met deze Tegelservice bewoners stimuleren én helpen de tuin te onttegelen en te vergroenen.

Algemeen

Wie organiseert de tegelservice?

 • De tegelservice is georganiseerd door Gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Weerproof.

Wat is de planning van de tegelservice in 2024?

 • De data per stadsdeel kun je vinden op de pagina over de Tegelservice.

Hoe meld ik me aan voor de tegelservice?

 • Door het aanmeldformulier voor de Tegelservice in te vullen op de website van de gemeente Amsterdam. Daarbij geef je een schatting van het aantal m2 tegels door en op welke straathoek je de tegels klaarlegt. Aanmelden kan tot uiterlijk 19:00 uur de dag voor de ophaaldag. Je ontvangt een bevestiging via e-mail.

Vanaf wanneer kan ik mijn tegels klaarleggen?

 • Je kan de tegels vanaf 16:00 uur de dag voor de ophaaldag op de straathoek leggen die je hebt doorgegeven, dit mag tot uiterlijk 07:30 uur op de ophaaldag zelf.

Waar mogen de tegels op straat gezet worden?

 • Op alle straathoeken in jou stadsdeel, op de stoep aan de straatkant (niet aan de gevel).
 • Houd er rekening mee dat de vrachtwagen erbij kan. Plaats tegels dus vrij van objecten, niet op de afvalcontainers en niet tegen auto’s. Als de straat opengebroken is en er daardoor geen vrachtwagen bij de tegels kan komen, dien je de tegels op een andere –wel bereikbare- plek te plaatsen. De locatie waar je de tegels geplaatst hebt, horen we graag via het aanmeldformulier.
 • In sommige buurten wordt ook het grofvuil op maandag opgehaald en is de grofvuilplek ook op de hoek van de straat. De tegels en het grofvuil worden door verschillende ophaaldiensten opgehaald. Vandaar het verzoek genoeg ruimte te laten tussen tegels en grofvuil.

Hoe moet ik de tegels aanleveren?

 • Gewoon op een hoop of opgestapeld.

Mag ik ook ander afval aanbieden op de straathoek?

 • Nee, we nemen alleen tuintegels mee. Alle soorten tuintegels zijn welkom. Van de standaard 30×30 cm stoepstegels tot klinkers. Ook opsluitbanden nemen we voor je mee na aanmelding.

De datum voor mijn stadsdeel komt mij niet uit. Hoe kan ik toch mijn tegels aanbieden?

 • Per stadsdeel wordt jaarlijks 5 x een Tegelservice georganiseerd, hopelijk zit er een datum tussen die jou goed uitkomt. Voor de tegelservice zijn we gebonden aan deze planning. Maar elke tegel telt, dus heel goed als je toch jouw tuin wilt onttegelen en vergroenen. Als je dicht tegen een ander stadsdeel aan woont, mag je overwegen je aan te melden en tegels naar een straathoek in een van de deelnemende stadsdelen te brengen.
 • Je kan ook hulp vragen. Er zijn verschillende initiatieven in de stad die ondersteuning kunnen bieden. Check de pagina over de Tegelservice om te zien welke initiatieven er zijn in jouw stadsdeel.
 • Je kan er uiteraard ook voor kiezen zelf de tegels (gratis voor bewoners) bij een Afvalpunt te brengen.

Mijn tegels zijn niet opgehaald, wat nu?

 • Wegens het grote succes van de tegelservice kan het voorkomen dat niet alle tegels op de ophaaldag zelf kunnen worden opgehaald. De tegelservice komt dan de volgende dag opnieuw langs. Zijn de tegels om 16:00 nog niet opgehaald? Dan horen wij het graag via dit formulier ‘niet opgehaalde tegels’.
 • Het kan ook zo zijn dat de tegels niet op de juiste manier zijn aangeboden. De tegels moeten vrij liggen op de hoek van de straat. Als er niet voldoende ruimte voor de grote grijper is om de tegels te verzamelen, kunnen de tegels helaas niet meegenomen worden. Ook mogen ze niet op afvalcontainers geplaatst worden. En als de weg is opengebroken, kun je geen tegels plaatsen in deze straat.

Tellen de tegels mee tijdens het NK Tegelwippen 2024?

 • Jazeker! Het NK Tegelwippen is terug. Dat is mooi, want Nederland kan groener! Amsterdam doet natuurlijk ook weer mee. Amsterdam strijdt tegen Rotterdam. Elke gewipte tegel in Nederland is al winst, maar we gaan natuurlijk voor de overwinning!
 • Ook de tegels van de tegelservice worden meegeteld in de score voor Amsterdam. Het enige wat jij hoeft te doen is jouw tegels aanmelden voor de tegelservice.
 • Wil je op een ander moment de tegels ‘ wippen’? Dan kan dat natuurlijk, maar dan moet je zelf jouw ‘score’ doorgeven via de website van het NK Tegelwippen. Het NK loopt van 21 maart t/m 31 oktober 2024.

Hoe zit het met lood in de grond?

 • Lood kan een risico opleveren als je het inslikt. Wil je na het tegelwippen een moestuin beginnen of heb je jonge kinderen tot 6 jaar die in de tuin willen spelen en in de grond wroeten? Dan is het raadzaam om uit te zoeken of de grond helemaal schoon is, vanwege het industriële verleden van Amsterdam. Als je wilt checken of het veilig is, kun je de website van de gemeente raadplegen: zoek op “lood in uw tuin” of kijk bij “lood in de bodem” om de informatie te vinden die je kan helpen.

Ik zoek hulp bij het vergroenen van mijn tuin! Waar kan ik meer hierover vinden?

 • Op de websites van Gemeente Amsterdam en Amsterdam Weerproof zijn tips, informatie en handvatten te vinden die jou kunnen helpen bij het vergroenen van de tuin.
  Je kan ook hulp vragen. Er zijn verschillende initiatieven in de stad die ondersteuning kunnen bieden. Check de pagina tegelservice welke initiatieven er zijn in jouw stadsdeel.

Stel ik wil een parkeerplaats of iets anders in de openbare ruimte vergroenen, mag dit ook?

 • Super dat je meer groen wilt in de stad, maar in de openbare ruimte mogen niet zomaar tegels gewipt worden. Wel kun je contact opnemen met je gebiedsmakelaar om te kijken welke plannen er al liggen en/of wat de mogelijkheden zijn. Je vindt deze informatie hier op de website van Gemeente Amsterdam.

Ik kan die tegels wel gebruiken, mag ik daar wat van hebben?

 • We gaan er juist voor om in Amsterdam tegels te verruilen voor groen. Dat is goed voor de verkoeling van de stad, maar ook beter voor de biodiversiteit. Plus dat regenwater makkelijker wegloopt en daardoor minder overlast veroorzaakt bij hevige regenbuien. Voor kleinere initiatieven of circulaire ideeën (zoals het gebruiken van de stenen om plantenbakken van te maken) is het daarnaast logistiek gezien niet haalbaar om bewoners tegels te laten gebruiken.

Wat gebeurt er met de opgehaalde tegels?

 • Deze worden gerecycled. De tegels worden opgehaald door aannemer J. Prijs & Zn. B.V. en verwerkt tot grondstof door Bnext.
 • Bnext.nl is o.a. actief in het milieuvriendelijk recyclen van bouw-, sloop- en bedrijfsafval om vervolgens weer (hergebruikte) bouwstoffen te leveren.

Is de tegelservice een eenmalige actie?

 • Ja, hoewel er de afgelopen jaren ook een tegelservice is geweest, is er nog geen structurele tegelservice. Normaal gesproken mogen er geen tegels op straat worden gelegd. Wel willen we in de toekomst meer soortgelijke acties organiseren. En we willen bekijken wat de mogelijkheden zijn om op termijn een structurele oplossing voor hulp bij het onttegelen en het vergroenen van (binnen)tuinen aan te bieden.

Is de tegelservice onderdeel van de Strategie Klimaatadaptatie?

 • Ja. Door middel van onttegelen maken we de stad beter bestand tegen hevige piekbuien en extreme hitte, waar we in de toekomst waarschijnlijk meer mee te maken krijgen. Kijk op deze pagina van gemeente Amsterdam voor meer informatie over klimaatadaptatie en de Strategie Klimaatadaptatie.

Staat jouw vraag er niet bij?

Met vragen en/of opmerkingen over de Tegelservice kun je terecht bij Amsterdam Weerproof via tegelservice@weerproof.nl. We denken graag met je mee!