Daklab Hogeschool van Amsterdam Weerproof

Daklab Hogeschool van Amsterdam

Het Benno Premselahuis, een van de onderwijsgebouwen van de Hogeschool van Amsterdam, heeft een groen waterbergend dak. Het daklab is een experimenteerplek met vele slimme toepassingen om de stad groener, leefbaarder en klimaatbestendig te maken.

Weerproof daktuin

De daktuin is een mini polderdak met een vertraagde afvoer. Tijdens een regenbui slaat de daktuin tijdelijk het regenwater op. Onder zowel de verharding als de beplanting ligt namelijk een extra laag van kratjes om regenwater op te vangen.  Dankzij een geknepen afvoer blijft het water onder de beplante laag staan. Het dak verhoogd de sponswerking van de stad, het tijdelijk kunnen opnemen van het gevallen water en het langzaam weer afgeven aan de riolering.

Maarten Terpstra: “Op dit dak oogsten we thee en data.”

Rooffood
Een deel van het daklab  bestaat uit Rooffood. Het innovatieve kweeksysteem van voedselkratjes benut het regenwater uit de waterlaag. Door de WaterWick, een watertouwtje dat uit de kratjes steekt, kunnen de jonge gewassen de wateropname geheel zelf reguleren. Het kweeksysteem vereenvoudigt het houden van groenten en kruiden en voorziet de stad van eetbare daken. Medewerkers van de Hogeschool oogsten verschillende kruiden, waaronder diverse type munt voor thee.

CO2 opruimer
In de aarde op het dak is het groene mineraal Olivijn gemengd. Dit mineraal bindt CO2 uit de lucht. Zo zorgt het dak voor een schonere lucht in de directe omgeving.

Plek voor onderwijs en onderzoek

Het dak is een plek voor onderwijs en onderzoek. Op dit moment staan op het dak diverse sensoren, geplaatst door studenten van de Minor Intelligent Environments. De studenten doen onderzoek naar de kwaliteit van het dak. De sensoren meten temperatuur, luchtvochtigheid, isolatiewaarden en het groeiproces van de planten via webcambeelden. In 2018 staan er 50 m2 trays met sedumplanten die worden bemest met speciaal ontwikkelde micro-algen. In de pilot wordt onderzocht hoeveel fijnstof er wordt opgevangen in een jaar.

Het Daklab is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, de Knowledge Mile en Amsterdam Weerproof. De realisatie is in samenwerking met Dakdokters, Moss en Hrbs en greenSand.

Voor meer informatie over het daklab:

Locatie Daklab: Benno Premselahuis, Rhijnspoorplein 1, Amsterdam