Bloompod. Mega grote regenton voor bedrijven

Door klimaatverandering krijgen steeds meer bedrijven last van extreem weer: periodes van aanhoudende regenbuien afgewisseld met periodes van enorme droogte en hitte. Om bedrijven te helpen met het balanceren tussen wateroverlast en watertekort heeft Bloomstudios een externe waterbuffer ontwikkeld: De Bloompod. De Bloompod is een mega grote regenton die 3.000 liter regenwater opslaat en langzaam afgeeft aan de bodem. Een mooie oplossing voor het opvangen van overmatig regenwater en het gebruik daarvan tijdens lange periodes van droogte.

Gevolgen van klimaatverandering

Bedrijventerreinen in Amsterdam zijn meestal omgevingen met veel steen, asfalt en beton, waar het water niet in de bodem kan zakken. Extreem weer krijgt daardoor vrij spel. Schade door instromend regenwater, onbegaanbare wegen, verzakkingen in fundering, bloedhete parkeerplaatsen of machines en mensen die oververhit raken. Het zijn problemen die een direct effect hebben op de bedrijfsvoering en welzijn van de medewerkers. Klimaatadaptatie op het terrein en in gebouw is daarom ook voor ondernemers en hun werknemers van belang.

Wateropslag en groen als oplossing

Zorgen voor een wateropslag op het terrein is een mooi onderdeel van de oplossing. En hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Door kostbaar water op te vangen en te gebruiken zorg je voor minder schade en overlast in natte periodes en extra water in droge.  Je kan dit combineren met het aanbrengen van groen, bijvoorbeeld in een naastliggende mini wadi. Dan verhoog je je waterbuffercapaciteit, verkoel je de omgeving en draag je bij aan de biodiversiteit.

Regenton met meerdere functies.

De Bloompod is ontwikkeld door Bloomstudios voor precies deze redenen. Het product staat onder andere op een bedrijventerrein in Weesp. Het is gemaakt van IBC containers uit de voedselindustrie en kan afgewerkt worden met verschillende materialen. Mogelijkheden zijn panelen van pallethout, planten op de zijkant of golfplaat. Ook kan je zonnepanelen op de zijdes plaatsen, dan krijg je een dubbel gebruik van de Bloompod.

Eigenlijk is het gewoon een hele grote regenton, zegt Leon van Ooijen maker van de Bloompod en éen van de eigenaren van Bloomstudios. Maar wel een regenton met heel veel mogelijkheden.

De gestapelde containers zijn verbonden met een leidingstelsel en worden aangesloten op de regenpijp. Het water in de buffer kan zo gebruikt worden voor naastliggende planten, infiltreren in de bodem of gebruikt worden om bijvoorbeeld WC’s door te spoelen.

De externe waterbuffer is perfect voor verharde bedrijventerreinen, schoolpleinen of wijken. Het mooist zou zijn als de Bloompod gecombineerd wordt met de aanleg en het voeden van inheemse planten, volgens Leon. Dat zou de perfecte manier zijn om ook bij te dragen aan meer biodiversiteit. Zo dient het de belangen van mens en natuur.