Subsidie ‘Groen in Amsterdam’

Goed nieuws! Er is weer subsidie beschikbaar voor het aanleggen van een groen dak, het onttegelen van tuinen of het beschermen van monumentale bomen of ander waardevol groen. Vanaf 24 april 2024 is de subsidieregeling ‘Groen in Amsterdam’ van kracht. Meer groen en minder tegels helpt de stad koeler te houden, zorgt dat regenwater beter kan weglopen en helpt de dieren en insecten in de stad.

Vanaf 10 vierkante meter

Je kunt subsidie aanvragen als je minimaal 10 vierkante meter van je tuin vergroent. Voor elke vierkante meter tegels die je vervangt door groen krijg je € 15,- subsidie. Per woning is maximaal € 1.000,- beschikbaar. Amsterdammers kunnen ook samen een aanvraag doen om boven de 10 vierkante meter te komen. En natuurlijk kun je de tegels tussen april en oktober gratis meegeven aan de Tegelservice.

Groen is koel

Door je tegels te vervangen met groen krijg je een koele tuin waar water makkelijker de bodem in trekt. Met de subsidie ‘Groen in Amsterdam’ kan je planten aanschaffen om van je tuin een koele en groene oase te maken. Kijk voor meer tips over onttegelen en beplanting bij tips (wat kan je zelf doen). Iedereen met een tuin kan meedoen, dus bewoners maar ook winkels, horeca en andere ondernemers, VvE’s en woningcorporaties.

Groene daken

De subsidie kan ook gebruikt worden door eigenaren en VvE’s die op bestaande gebouwen een groen dak willen aanleggen van minstens 30 vierkante meter. Nieuw in de regeling is de eis dat 50 procent van het dakoppervlak moet bestaan uit andere planten dan mos of sedum. Dit is goed voor dieren, want vogels en insecten kunnen meer voedsel vinden in bloem- en zaadrijke begroeiing. Deze eis geldt niet voor woonboten.

Behoud monumentale bomen

Heb je een monumentale boom in je tuin? Dan kun je geld krijgen om deze te onderhouden. Het onderhoud van zulke bomen is specialistisch en kost vaak veel geld. Kijk voor de voorwaarden op de subsidiepagina van de gemeente.

De spelregels

Meer informatie over de regeling lees je op de subsidiepagina van de gemeente. Hier staan de voorwaarden en welke informatie je toevoegt bij de aanvraag. Deze subsidie is alleen voor projecten die nog niet zijn uitgevoerd.