Groene inspiratie aan de Stadhouderskade

Op welke manieren kan jij jouw huis, tuin, balkon of straat vergroenen en daarmee voorbereiden op hitte en hevige regenbuien? Dat was het thema van de inspiratieavond gehost door the Green Mile in De Heineken Experience. Op maandagavond 15 april liet een enthousiaste groep bewoners zich onderdompelen in de wereld van groene en klimaatadaptieve mogelijkheden via de presentaties van Natuur Milieuteam Zuid, Het Groene Loket en Amsterdam Weerproof.

Experts aan het woord

Na de aftrap van Ruth van Dijken, directrice van de Stichting The Green Mile, werd de avond geopend met een drietal beeldende presentaties van experts. Zo vertelde onze community manager Sharma van Eer over de vele manieren waarop bewoners hun huis, tuin of balkon weerproof kunnen maken. Wendy Rats van Natuur Milieuteam Zuid gaf inspirerende voorbeelden van mogelijke aanpassingen in de openbare ruimte en hoe je dat door samen te werken in de buurt tot stand kan brengen. Tamara van Dijk van Het Groene loket sloot het plenaire deel af met een presentatie over de voordelen van het aanleggen van een groen dak en hoe dit aan te pakken.

Aan de slag

Na de presentaties werden de deelnemers uitgedaagd om de opgedane ideeën met elkaar te delen en de experts die rondliepen te benaderen voor advies en uitleg. Een greep uit het aantal problemen, ideeën en vragen die speelden: het voorkomen van regenwater dat hardnekkig blijft liggen in de tuin, het weren van zon op gezamenlijk terras en het aanleggen van een klimplant aan de gevel met toestemming van de woningbouw.

The Green Mile

De avond werd georganiseerd door stichting The Green Mile. The Green Mile zet zich in voor een leefbare Stadhouderskade voor mens, plant en dier. Op dit moment is de Stadhouderskade namelijk een van de meest vervuilde, ongezonde en gevaarlijke straten van Amsterdam, met weinig ruimte voor ontmoeting en natuur. Een 6-tal organisaties, UNStudio, Blendingbricks, Heineken, het Rijksmuseum, De Nederlandsche Bank en de Hogeschool van Amsterdam, allemaal gevestigd op en rond de Stadhouderskade, namen in 2020 het initiatief om hier verandering in te brengen. The Green Mile creëert een positieve beweging waarbij iedereen zich kan inzetten, kan aansluiten en ideeën kan aandragen. Alles wordt namelijk in co-creatie gedaan, want alleen samen maken we The Green Mile.