Amsterdam is een Groen Klimaatplein rijker

Vrijdag 19 april werd het tweede Groene Klimaatplein van Amsterdam geopend in het tuincentrum van Praxis Amsterdam Zuidoost. Een Groen Klimaatplein is een centrale plek in het tuincentrum waar bezoekers informatie en hulp krijgen bij het groener maken van hun huis en tuin. Er wordt veel aandacht besteed aan hoe je goed om kunt gaan met regenwater, hitte en lange droge perioden. Met de opening van het Groene Klimaatplein kunnen de inwoners van Zuidoost en omgeving op een eenvoudige manier aan de slag in hun tuin of buitenruimte.  

De meeste tuinoplossingen zijn simpel. Zo kun je bijvoorbeeld een regenton kopen, of je tegels vervangen door groen. Op het Groene Klimaatplein krijg je advies over bijvoorbeeld over welke planten je het beste in jouw tuin kunt neerzetten. Ook is er informatie te vinden over hoe je meer bijen, vlinders en vogels in je tuin krijgt en kun je advies van een groene dakcoach aanvragen om te kijken of jouw dak geschikt is om een groen dak aan te leggen. Op het klimaatplein is alles overzichtelijk op een centrale plek te vinden.

Stukje makkelijker

Het klimaatplein maakt het voor Amsterdammers weer een stukje makkelijker om aan de slag te gaan in hun eigen omgeving. En dit is precies wat nodig is. Gemeente en Waterschappen bereiden Amsterdam zo goed mogelijk voor op extremer weer door klimaatverandering, maar kunnen dit niet alleen. De stad bestaat voor 50% uit privaat terrein en daar valt veel winst te behalen. Amsterdam Weerproof probeert die actie op privaat terrein verder te brengen. Dit doen we door zelf acties te ondernemen, samen te werken met organisaties in de stad én door bewoners en professionals handvatten te bieden zelf aan de slag te gaan.

Ook zelf aan de slag?

De zomer komt er aan en dit is het moment om je tuin klaar te maken om straks lekker te genieten. Er zijn veel mogelijkheden om zelf aan de slag te gaan. Kijk een bij onze tips wat je zelf kunt doen. Laat je inspireren door wat andere Amsterdammers al hebben gedaan of neem gewoon een kijken op het klimaatplein bij Praxis in Zuidoost! Andere klimaatpleinen vind je bij tuincentrum Osdorp of Intratuin Amsterdam.

Samenwerking

Het Groene Klimaatplein Praxis in Zuidoost is tot stand gekomen door een mooie samenwerking tussen Praxis Nederland, Tuinbranche Nederland, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, gemeente Amsterdam en Amsterdam Weerproof.