Amsterdam Rainproof
Schaduwdoeken tegen hitte op straat Amsterdam Weerproof

Zonwering

Door klimaatverandering krijgen we in Nederland vaker en langduriger te maken met hittegolven. Met schaduw kun je de temperatuur zowel binnenshuis als buiten verlagen. Schaduw creëer je met zonwering: vast aan gebouwen, flexibel of groen. 

Zonwering door groen  

Schaduwrijk groen is er in verschillende soorten en maten: van strategisch geplaatste bomen voor een gevel of een kabelnet tegen een galerij, tot een pergola begroeid met klimdruif, blauweregen of wilde wingerd. 

Met planten kun je dus schaduw creëren, maar ook energieverlies beperken en bijdragen aan verkoeling. Planten dragen bij aan verkoeling door verdamping van vocht. En wintergroene beplanting tegen een gevel werkt als een jas. De planten vormen een isolerende luchtlaag en beperken zo de warmte-uitstraling. 

Flexibele of verplaatsbare zonwering 

Schaduw kun je ook creëren met een doek of parasol. Zeker wanneer een straat of tuin weinig ruimte biedt voor vergroening, is dit een goede optie. Verplaatsbare schaduwvoorzieningen hebben als voordeel dat je ze ’s avonds kunt verwijderen. Zo kan de vastgehouden warmte in de bodem of van gebouwen ontsnappen en koelt de omgeving sneller af. 

Bouwkundige zonwering 

Overweeg je airconditioning? Een airco verbruikt veel energie, maar er zijn ook andere mogelijkheden om je huis koel te houden. Bekijk bijvoorbeeld de mogelijkheden van bouwkundige zonwering. Denk aan luifels, rolluiken, kleine ramen, loggia’s (overdekte balkons), louvre-luiken, overstekken (een gedeelte van een gebouw dat ten opzichte van het onderliggende deel vooruitsteekt) en zonneschermen. Met buitenzonwering boven of voor ramen houd warmte buiten. Is buitenzonwering niet mogelijk, kies dan voor zonwering aan de binnenkant. Denk aan gordijnen of warmte-werend folie.  

Al bij het ontwerpen van een gebouw of gebied kun je rekening houden met zonwering. Een arcade (een rij bogen die steunen op zuilen) en een overdekte wandelpad zijn stedenbouwkundige elementen die schaduw creëren.

Vergunningcheck 

Wil je weten of je een vergunning nodig hebt voor zonwering? Doe een vergunningcheck bij de Gemeente Amsterdam. 

Van links naar rechts: zonwerende platen, een schaduwdoek, louvre-luiken en arcades.