XL-gevelborder Baxter Building

Drie keer zo breed en dubbel zo diep als de gemiddelde geveltuin in Amsterdam. Zo groot is de gevelborder die, in samenwerking met zusterbedrijf Green Value Creation, Baxter Building, de gemeente en het Knowledge Mile Park heeft Green City Buzz, in de week van 10 december 2018 is aangelegd. De border siert de hele gevel van het hoekpand en een aantal aangrenzende monumenten van dezelfde eigenaar.


Uniek

80 meter lang, 1,20 meter breed en 60 centimeter diep is de gevelborder. Dat maakt hem uniek in de stad. De aanleiding voor dit project is het doel van Stichting Green City Buzz om de stad technisch, esthetisch en milieukundig écht goed te vergroenen. Vaak wordt stadsgroen niet in de volle grond maar in bakken geplant, wat niets toevoegt aan de regenwaterbestendigheid van de stad. Ook wordt er vaak standaardbeplanting gekozen, die in de wintermaanden al helemaal niet meer interessant is om naar te kijken. Klimgroen wordt daarnaast vaak vermeden, omdat het – meestal onterecht – als schadelijk voor gevels wordt beschouwd. Deze gevelborder is een showcase van hoe het óók kan: regenwaterbestendig, duurzaam en het hele jaar spannend.


Regenwaterbuffer
Voor de border is een laag van 60 centimeter diep afgegraven en gevuld met onkruidvrije en verrijkte aarde. De grond van de gemiddelde geveltuin in Amsterdam reikt maar tot 30 centimeter en bestaat daaronder uit zand, dat regenwater veel sneller in het grondwater laat zakken. Niet alleen geeft diepere grond de planten de beste start, ook geeft dit ruimte voor gezond bodemleven, waardoor een ecosysteem ontstaat. Omdat de border significant breder, dieper en langer is dan gebruikelijk en daarnaast vanaf de aanleg dicht beplant is, heeft hij een heel grote waterbergingscapaciteit.

 

Amsterdam-proof
De tuin telt 152 verschillende plantensoorten, die qua kleur en andere eigenschappen precies zo zijn uitgekozen dat ze zowel bij het karakter van Baxter Building als de omgeving passen. De tuin blijft het hele jaar interessant: door variërende bloeitijden en verschijningsvormen is er altijd wat te zien. De planten komen bovendien niet uit de kas, maar van het land. Dat maakt ze sterker, waardoor ze zich snel en stevig wortelen. Ook hebben we voor veel planten met behaard blad gekozen, die fijnstof extra goed uit de lucht filteren. Zo is deze gevelborder in meerdere opzichten duurzaam.


Knowledge Mile Park

Baxter Building ligt aan het gebied van de Knowledge Mile, het innovatiedistrict van de stad. Eén van de projecten van het Knowledge Mile-programma is het Knowledge Mile Park, waarin aparte initiatieven samen de strook stad van het Amstelplein tot het IJ vergroenen. De Baxter Building-gevelborder is in samenwerking met de organisatie tot stand gekomen en zo onderdeel van het Knowledge Mile Park.


Team

Initiatiefnemer Tanja van der Knoop heeft van Baxter Building, een kantoorverzamelpand in het hogere marktsegment, opdracht gekregen voor de border. Tanja heeft de gemeente benaderd omdat de normale regels voor een geveltuin hier niet zinvol zouden zijn. Green City Buzz wil met deze border juist de waarde, ook de milieukundige, van een bredere, heel gevarieerde en bij de omgeving passende gevelborder laten zien. Stadsdeel Centrum betrok vervolgens het Knowledge Mile Park team, dat samen met diverse afdelingen van de stad heeft gezorgd dat deze gevelborder binnen no-time kon worden gerealiseerd.


Groen onderwijs
De border dient ook educatieve doelen: wekelijks zal Green City Buzz uitleg geven over het onderhoud aan belangstellenden uit de stad. Ook zullen we periodiek lezingen over goede, duurzame en verrassende vergroening organiseren.

Locatie: Muiderstraat 1, Amsterdam