Weerproof bakfiets bij Onze Straat actie in Amsterdam Zuidoost

Wijkaanpak Nieuw-West

Met elkaar vergroenen we de buurt en maken we de stad beter bestand tegen extremer weer! Het vergroenen van je omgeving zorgt ervoor dat het regenwater beter weg kan en je huis minder opwarmt als de zon schijnt: beter voor jou, je buren en … voor de beestjes! Een bloemrijke tuin met verschillende planten buurt draagt bij aan meer biodiversiteit.

Dus bewoners en professionals van Nieuw-West: Doen jullie ook mee? Plaats een geveltuin, haal de tegels uit je tuin of sluit een regenton aan. In actie komen is voor iedereen mogelijk.

MAAK KENNIS MET WIJKAANJAGER MARIKEN

Mariken Straat is door Amsterdam Weerproof aangesteld als Wijkaanjager in Amsterdam Nieuw-West. Ze verbindt, adviseert en faciliteert bewoners en lokale partijen met het Weerproof maken van hun tuin, dak, straat en/of buurt.

Wil jij samen met ons iets organiseren? Of wil jij aan de slag met vergroenen en kom je er niet uit? Mariken kan je helpen! Stuur een mail naar nieuw-west@weerproof.nl en ze neemt contact met je op!

GA ZELF AAN DE SLAG!

In actie komen is voor iedereen mogelijk. Ook voor jou. Denk aan bijvoorbeeld een geveltuin, of je tuin deels onttegelen, het aanbrengen van een verticale tuin of vergroening van een dak. Samen met je buren is er ook veel mogelijk. Voor een moestuin of bloemenstrook in de openbare ruimte, kan je een aanvraag doen bij de gemeente.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Kijk dan naar onze tips. Of laat je inspireren door de succesverhalen van Amsterdammers die je voor gingen.

WELKE GROENCLUBS ZIJN ACTIEF IN NIEUW-WEST EN WAARVOOR KUN JE BIJ HEN TERECHT?

    • Bij Stadsboerderij Osdorp kan iedereen terecht voor o.a. vraaggerichte begeleiding, wekelijkse spreekuren en maandelijkse themabijeenkomsten. Dit groenpunt wordt georganiseerd door groencoach Martin ten Brinke.  Ook onze wijkaanjager Mariken is hier te vinden.
    • Groen in de Buurt: Iedereen met een eigen plan of idee om Amsterdam Nieuw-West mooier, leefbaarder, gezonder en groener te kan terecht bij Groen in de Buurt. Het team organiseert bijeenkomsten, adviseert en ondersteunt initiatiefnemers, beoordeelt subsidieaanvragen en verwijst je door als dat nodig is.

SAMEN AAN DE SLAG: WONINGCORPORATIES IN NIEUW-WEST!

Meer dan 40% van de Amsterdamse woningbouw wordt beheerd door woningcorporaties. Weerproof werkt dan ook veel samen met de Amsterdamse woningcorporaties én hun huurders om aan de slag te gaan met vergroening! Bekijk hier de pagina over onze samenwerking met woningcorporaties.

Wil je nu zelf iets doen met je wooncorporatie en buren? Organiseer een groen dag! Anderen gingen je al voor met Onze Straat Acties.  Tijdens een groendag kunnen huurders samen aan de slag met het onttegelen en vergroenen van hun gezamenlijke binnentuin of plein. Als woningcorporatie kun je hierbij ondersteunen door voorafgaand alle ideeën op te halen, een plan van aanpak te maken en toestemming te verlenen. Wil je meer weten? Contact info@weerproof.nl.

CHECK DE KLIMAATSTRESSKAARTEN

Met behulp van stresstesten zijn de kwetsbaarheden voor hitte, droogte, wateroverlast en overstromingen in kaart gebracht. Op deze kaarten kun je de situatie op wijkniveau bekijken. De uitkomsten van deze stresstesten worden gebruikt bij het opstellen van een klimaatadaptatiestrategie voor Amsterdam en deze kunnen gebruikt worden door partners zoals woningcorporaties om te bepalen op welke plekken vergroening het meest urgent is. Wil je hier meer over weten, neem dan contact met ons op!