Weerproof Speelobject

Op de Landtong gelegen aan de Sloterplas, nabij het Osdorpplein in Nieuw West is een onderzoek naar het zuiveren van regenwater van start gegaan. In het voorjaar 2021 wordt een speelobject geplaatst dat het regenwater van de naast gelegen parkeerplaats opvangt en zuivert. Aankomende twee jaar wordt er onderzocht of het ondergrondse regenwaterbuffering- en zuiveringsconcept in staat is om regenwater geschikt te maken voor speelwater. Dit is een eerste stap naar mogelijke alternatieven om drinkwater te besparen en overtollig regenwater efficiënter in te zetten. Het wordt als speelobject neergezet én is daardoor ook nog eens leuk voor kinderen om mee te spelen en van te leren.

Weerproof speelobject
Regenwater gaat in de meeste gevallen naar het riool. Dit geldt niet voor het regenwater dat valt op de parkeerplaats op de Landtong. Tijdens een bui stroomt het regenwater naar een kolk en wordt het afgevoerd naar het weerproof en waterzuiverende speelobject. EWB heeft een innovatief filter ontwikkeld op basis van schelpen en een mineralen mix. Dit filter is toegepast in het nieuwe speelobject. Het bovengrondse ontwerp is gemaakt door Buro Regen&Water en bestaat onder andere uit een handpomp waarmee het gefilterde water kan worden opgepompt. Het water uit de pomp valt op de schelpenlaag waarna het weer terug in de grond zakt. Het water wordt nu nog in een gesloten systeem toegepast waardoor er geen contact kan worden gemaakt met het gezuiverde water. Dit is gedaan door de kop van de handpomp waaruit het water wordt opgepompt te plaatsen in een plexiglazen display. Tijdens het pompen valt het water op een regenhuisje van oranje Plexiglas ontworpen door leerlingen van het Calandlyceum. KWR is het instituut dat de waterkwaliteit tijdens dit onderzoek gaat testen. ‘Het water zal niet worden ingezet als drinkwater, wel willen we naar deze norm toe’ aldus Ivo Tanis van Buro Regen&Water. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam en Waternet. Beide partijen willen doormiddel van de ontwikkelingen van dit innovatieve systeem kijken of het ook op een grotere schaal kan worden uitgevoerd.

Bewustwording regenwater
De schelpen waar het water op neervalt liggen in de vorm van een druppel. ‘Met dit project willen we mensen anders laten kijken naar regenwater’ verteld Ivo. Door dit onderzoek te combineren met een speelobject heeft Buro Regen&Water het doel om mensen bewuster te maken van de waarde van regenwater. Tijdens de steeds vaker voorkomende droge en hete zomers is er meer vraag naar speelwater om te kunnen afkoelen. Door regenwater te gebruiken kan er in de toekomst veel schoon drinkwater worden bespaard.

Proeftuin Osdorpplein
Naast het Weerproof Speelobject zijn er allerlei proefprojecten gaande bij het Osdorpplein nabij de Landtong. Dit gebied wordt momenteel grootschalig vernieuwd. Om het gebied te wapenen tegen extreme weersomstandigheden is klimaatbestendigheid belangrijk in de nieuwbouw. Er staat een Slimme Regenton die is gekoppeld aan de lokale weersvoorspelling en weet wanneer er een bui aankomt. En een Klimaatkubus creëert een heerlijke vertroefplek met bankjes in het groen, die gebruikt maakt van het regenwater van het dak van theater Meervaart. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt in deze klimaatkubus de effecten van hittestress. De kennis, die wordt opgedaan uit al deze pilotprojecten, wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van het gebied.