Vijftig nieuwe bomen rond Amsterdam Centraal

In 2018 is de gemeente Amsterdam begonnen met het vernieuwen van de centrumzijde van station Amsterdam Centraal. In samenwerking met idverde worden er in dit gebied in totaal 53 nieuwe bomen geplant. De bomen zijn goed bestand tegen hevige regenbuien, stormen en droogte. Daarnaast bieden ze schaduw om het stationsgebied tijdens hete dagen van verkoeling te voorzien.

Positieve effecten van bomen

Gezonde bomen spelen een grote rol bij het leven in de stad, voor mensen en dieren. Bomen hebben een positief effect op het stadsklimaat; ze produceren zuurstof, geven verkoeling en bieden leefruimte aan verschillende soorten vogels en insecten. Wateropname door de wortels vermindert wateroverlast. Bomen werken verkoelend dankzij de verdamping van water door het bladerdak en het creëren van schaduw. Tijdens een hete dag kan de schaduw door bomen de gevoelstemperatuur met 7 tot 19 °C verlagen! Hierdoor zullen de bomen het stationsgebied aangenamer maken tijdens een warme zomerdag.

Idverde Bomendienst

De nieuwe bomen in het stationsgebied, ook wel de Entree genoemd, worden geplant door het team van idverde Bomendienst. Ze zijn vanaf de start van het project al betrokken geweest bij onder andere de selectie van de bomen. In 2018 heeft het team de bomen geselecteerd bij de boomkwekerij. Vervolgens hebben ze de bomen in een cyclus van twee keer per jaar gemonitord op de kwekerij. Dit om de conditie en groei van de bomen goed in de gaten te houden, voordat de bomen worden geplant. Het uiteindelijke doel van zowel gemeente Amsterdam als idverde Bomendienst is om optimale kwaliteit te leveren in het project.

Iepen

Er zijn zes verschillende soorten bomen gekozen, waarvan vijf soorten iepen en één Zelkova (ook wel schijniep genoemd). De Zelkova is familie van de Hollandse iep. De bomen zijn sterke stadsbomen, die goed bestand zijn tegen hevige regenbuien, stormen en droogte. Omdat het grote bomen zijn, is het belangrijk dat de wortels genoeg ruimte krijgen in de grond. De groeiplaatsen worden onder toezicht van idverde Bomendienst door de civiele partner opgebouwd. Er is gekozen voor bunkerconstructies en druk spreidende constructies. De groeiplaatsen worden onder toezicht van idverde Bomendienst, door de civiele partner opgebouwd.

De eerste bomen zijn in de afgelopen twee jaar geplant. In totaal worden er 53 bomen geplant in het stationsgebied de Entree. In de periode december 2021 tot en met medio maart 2022 worden de overige bomen geplant.

Locatie: Stationsgebied de Entree, Amsterdam Centraal