groen schets ontwerp van straat op bedrijventerrein Donauhoek Amsterdam Weerproof

Vergroening Bedrijventerrein Donauhoek

Van versteend terrein naar een groene bijenoase. Het groenontwerp voor twee bedrijven aan de Donauweg (Bedrijventerrein Sloterdijken) maakt deze transitie mogelijk.

Veel bedrijventerreinen zijn nog erg verhard en grijs. Dat kan zorgen voor wateroverlast bij hevige buien en overlast van de hitte. Het aanleggen van waterberging en groen zijn mogelijkheden om dit tegen te gaan. Bovendien zorgt het voor een prettige werkplek. Het terrein van de bedrijven Dutchband en Drukkerij de Bij is ook erg versteend. Beide bedrijven zijn hiermee aan de slag gegaan en hebben een groenontwerp laten maken. Het ontwerp gemaakt in opdracht van Greendustry houdt rekening met de hittestress, inclusief maatregelen voor wateropvang en biodiversiteit.

Vergroening

 

Op het perceel van de twee bedrijven staan alleen wat haagjes en struiken langs de kavel. In het herontwerp is de hoeveelheid groen verdubbeld. 120 m2 aan tegels wordt verwijderd en vervolgens ingezaaid met een inheemse kruidenmix of beplant met vlinderstruiken. De tegels van parkeerplaatsen worden ingewisseld door grasdalen. Ook is er gedacht aan en groene zitplek, groene geveltuinen en een groen sedumdak.

Norbert van Schie, eigenaar van Drukkerij de Bij, pakte de kans om zijn terrein klimaatbestendig met beide handen aan: “We vinden het heel belangrijk iets te doen aan verduurzaming. Dat is nu niet te zien aan de buitenkant en straks wel. Daarnaast is onze buitenruimte ook het visitekaartje van het bedrijf”. Een mooie aanleiding om de buitenruimte op te knappen.

Samenwerking

 

Het vergroeningsproject geeft handen en voeten aan de Ambitieverklaring van Green Business Club Sloterdijk die als doel heeft gesteld 10 hectare versteend terrein te willen vergroenen in de periode voor 2029. GBC Sloterdijk zocht contact met stichting Greendustry, die samen met de duurzame koplopers Dutchband en Drukkerij de Bij vorm gaf aan het groenontwerp. Met het ontwerp en de uitvoering daarvan hopen de bedrijven en Green Business Club Sloterdijken een voorbeeld te stellen. Hopelijk is het een startsein voor andere bedrijven om te beginnen met vergroenen van hun bedrijventerrein in Sloterdijk.

Uitvoering van het plan staat gepland in september 2023.

Meer informatie

 

Ben je geïnteresseerd in welke maatregelen helpen tegen hitte, wateroverlast of droogte op jouw terrein? Check onze maatregelen-toolbox.