Tuin aan Zee

Tuin aan Zee is onze tuin aan de Willemssluis in Amsterdam Noord, tevens verhalentuin. We boffen met zo’n grote tuin, waar in verhouding weinig betegeld is.

Regenwatervijver

Twee regentonnen vangen regenwater op om terrasplanten water te geven. Naast het tuinhuis staat een regenton waar water via de dakgoot inloopt. Zit deze vol, dan loopt het water via een brede slang door de tuin naar de zwemvijver. Het water in de zwemvijver verdampt bij zonnig weer.

Een kruipruimte vol met schelpen

We hebben de kruipruimte laten vullen met schelpen, een hele vrachtwagen vol. Die schelpen reguleren het vocht beter dan het zand dat er eerst lag, waardoor er geen plassen meer ontstaan. Ook hebben ze de ventilatieroosters aan de buitengevel vervangen en ventilatiekanalen uitgeboord zodat de ruimte onder het huis beter kan luchten.

Tuin met een helling

De grond in de tuin is pure zeeklei waar regen niet goed in wegzakt. De tuin loopt daarom schuin af, zodat het water wegloopt naar de insteekhaven achter de tuin. De tuin heeft ook allerlei planten en bomen die goed tegen water kunnen, zoals het rijtje knotwilgen aan de straatkant. Daarnaast kan het regenwater wegzakken in zinkputten met grind, ook wel puit perdu genoemd. Het is een gat dat je met grind vult en met aarde bedekt, zodat je er niets van ziet, maar het water wel weg kan lopen. Hier loopt het terraswater en dakwater in weg.

Meer weten over het ontwerp en ontstaan van Tuin aan Zee?

Lees dan het verhaal van Nancy Wiltink

Locatie: Buiksloterweg, Amsterdam