Spelen met water in tegelgootjes Amsterdam Weerproof

Spelen met water

Een modern schoolplein is erop gericht om te spelen en te ontdekken. Zo ook dat van IKC Noordrijk ontworpen door Studio Marchel-Wim van Dongen uit Aerdenhout.  Een grote ovale moestuin met een hoge betonnen rand neemt een prominente plek op het plein in. Met een speeltoestel kan water opgepompt worden dat uitkomt op watertegels. Deze vormen waterpatronen om mee te spelen: in plassen springen, bootjes laten varen, dammetjes bouwen en wat je maar kunt bedenken. Het stromende water en de moestuin passen perfect binnen het plaatje van natuur en educatie. Spelen met water en aarde is bovendien ook gewoon pret.

Welk water opgepompt wordt om over de watertegels te stromen, is afhankelijk van de locatie en de mogelijkheden. Het meest gebruikt zijn: grondwater, oppervlaktewater, regenwater en leidingwater. De meeste hiervan zijn in de regel niet van dezelfde kwaliteit als leidingwater en dus ook geen drinkwater. De watertegels voor school- en speelpleinen zijn een ontwerp van Kathleen Booij en uitgevoerd in glad beton. Deze kunnen in vooraf samengestelde sets besteld worden of je kunt zelf patronen bedenken.

Voor het afkoppelen van daken zijn er ook hemelwaterafvoertegels speciaal voor het trottoir. Deze zijn uitgevoerd in ruw beton en sluiten mooi aan op de omliggende stoeptegels.

De watertegels zijn ontworpen door Kathlijn de Booij en worden geleverd door Struyk Verwo Infra.

Locatie: Braeburnstraat, Amsterdam