Slimme Regenton Diamant

In 2013 is de Slimme Regenton bedacht om de stad minder kwetsbaar te maken voor extremer weer, voor periodes met hevige regen én periodes van droogte. De Slimme Regenton is ontwikkeld door Studio Bas Sala met onder andere ondersteuning vanuit het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Na een aantal diamant prototypes in 2017 is in 2019 de vernieuwde Slimme Regenton versie ‘diamant’ in productie genomen. Deze variant is mobiel en reist vanuit zijn vaste plaats op het Marineterrein Amsterdam naar verschillende plekken in Amsterdam en omstreken.

Wat maakt de regenton slim?
De diamant is slim omdat hij verbonden is met internet. Dankzij deze verbinding kan hij op afstand worden bediend. Bij een naderende hoosbui wordt het kraantje aan de onderkant via deze verbinding opengezet, zodat het regenwater wegstroomt en er weer ruimte is om het komende regenwater op te vangen. Dit wordt geregeld door het volautomatisch systeem wat het waterniveau in de tonnen regelt. Via de bijbehorende app wordt het waterniveau aangegeven en kan de ton open en dicht worden gezet. De Slimme Regenton kan een capaciteit hebben van 100 L. Een netwerk van Slimme Regentonnen die gekoppeld zijn aan de lokale weervoorspelling kunnen het regenwater van de riolering daarmee enorm ontzien.

Reizende slimme regenton
De Slimme Regenton is te bewonderen op het Marineterrein Amsterdam. Hier blijft het alleen niet bij. De Slimme Regenton wordt verplaatst naar andere locaties in en om Amsterdam. Dit project is geïnitieerd door het waterschap Amstel, Gooi en Vecht met het doel om bezoekers bewust te maken van de toenemende hoosbuien die nu, maar ook in de toekomst, wateroverlast kunnen vooroorzaken.

Wil jij ook deze Slimme Regenton Diamant bewonderen of misschien zelfs besturen? Bekijk het programma van de slimme regenton. De locaties worden aangevuld zodra hier meer over bekend is.

Programma Osdorpplein

Van juni tot 1 september is de slimme regenton te zien op het Osdorpplein in Amsterdam Nieuw West. In deze periode worden ook verschillende activiteiten georganiseerd.

  • Actiedag: onttegelen en regentonactie i.s.m. de Tegelservice Amsterdam West
  • Lezing in de Meervaart/OBA + demonstratie Slimme Regenton en KlimaatKubus
  • DIY regenwater projecten workshop i.s.m. buurtbewoners
  • Samenwerkingsactie met groengroep van het winkelcentrum Osdorpplein, vergroenen van het gebied