Enthousiaste meiden leggen geveltuin aan bij woning Eigen Haard Amsterdam Weerproof

Samen vergroenen we de straat

In november 2021 zijn er in de Sumatrastraat in Amsterdam Oost zes geveltuinen aangelegd. De woningcorporatie Eigen Haard en de gemeente Amsterdam hebben het initiatief genomen om samen met bewoners geveltuinen te realiseren. De gemeente Amsterdam heeft de tuintjes aangelegd en heeft samen met plantenservice Upperbloom planten gedoneerd. Door deze buurtactie is een mooie samenwerking ontstaan tussen Weerproof partners. De buurtbewoners zijn meer met elkaar verbonden en de geveltuinen zorgen voor een groenere en leefbare straat.

Groene geveltuintjes

Het vergroenen van de stad maakt dat deze beter bestand wordt tegen weersextremen zoals hevige regen en hittegolven. Als bewoner kan je hier aan bijdragen door een geveltuin aan te leggen, dit is een minituintje aan de straatkant langs de gevel. Zo kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren. De geveltuinen dragen bij aan een groener straatbeeld en leveren zo ook een bijdrage aan de biodiversiteit.

Collectieve aanpak

De woningcorporatie Eigen Haard heeft het initiatief genomen om samen met bewoners geveltuinen te realiseren. Ze gingen langs de deuren, verzamelde handtekeningen en hielpen de bewoners met het aanvragen van een geveltuin. In totaal zijn er nu zes geveltuinen aangelegd. Door deze collectieve aanpak zijn bewoners in contact met elkaar gekomen. ‘De buurtactie is hartstikke goed bevallen bij de bewoners’, verteld Ijaba, wijkbeheerder van Eigen Haard. Er zijn veel positieve reacties uit de wijk. Ijaba is alweer met een andere straat bezig om nog meer geveltuinen te realiseren. ‘Veel bewoners komen met initiatieven en willen samen gaan tuinieren, het werkt verbindend’, verteld Ijaba enthousiast.

Gedoneerde planten van de gemeente en Upperbloom

Nadat de gemeente Amsterdam langskomt om de geveltuin aan te leggen kan het planten beginnen. De gemeente stimuleert het vergroenen van de stad, zo hebben ze ook bijgedragen aan de geveltuinen door planten te doneren. Upperbloom heeft de missie om de stad te vergroenen en wilde graag meedoen aan de buurtactie. ‘We zijn heel erg blij met de planten van de gemeente en Upperbloom ’, verteld Ijaba. De plantenservice Upperbloom biedt seizoensgebonden plantenpakketten voor balkontuinen aan. Eén jarige planten worden gecomposteerd, vaste planten krijgen vaak een tweede bestemming. Zo staan de gedoneerde planten van de gemeente Amsterdam en Upperbloom nu in de Sumatrastraat en kunnen ze mooi groot groeien.

Vraag jouw geveltuin aan

In Amsterdam wordt de geveltuin door de gemeente voor jou aangelegd. Je hoeft dit alleen aan te vragen. Na goedkeuring komt de gemeente de tegels verwijderen en de geveltuin aanleggen. Dan kan jij aan de slag met de beplanting. Enthousiast? Vergroen samen jouw straat, lees hier meer over geveltuinen!

Locatie: Sumatrastraat, Amsterdam Oost