Piet Heinkade: van steen naar groen

Aan ´t IJ ligt de Piet Heinkade, een kade die in 1919 vernoemd is naar de bekende zeevaarder Piet Hein. Deze kade is al jaren het thuisfront van kantoorpanden, scheepvaart en bewoners. En al die jaren was de kade een versteend oppervlak. Tot de buurt vroeg om vergroening. De gemeente Amsterdam hoorde de vraag, ging akkoord en zo geschiedde. Maar liefst 2.500 m2 aan tegels maakte plaats van kleurrijke planten en bloemen.

Gemeente Amsterdam vergroende de versteende Piet Heinkade in 2022. Tegels werden verwijderd en afgegraven zandgrond werd hergebruikt voor de nieuwe planten. Door het zand te mengen met boomgrond en bentoniet kreeg het de juiste bodemsamenstelling en PH-waarde voor de bloemen en planten.

Minder last van hitte en regen door groen

Door 2.500 m2 bestrating te vervangen voor groen, kan de kade beter omgaan met hevige regenbuien, hitte en droogte. Regenwater zakt makkelijker in de grond en de bodem droogt minder snel uit. Ook verminderen de planten hittestress. Stenen houden warmte vast, planten niet. En planten zetten opgenomen water om in waterdamp wat weer voor verkoeling zorgt.

Buurt en gemeente werken samen

De buurtbewoners hebben zich ingezet voor meer groen op de Piet Heinkade. Samen met de gemeente ontwierpen zij hoe de kade eruit moest zien. De bewoners pleitten voor een groene en duurzame woonbuurt waarbij balans is in drukte. De bewoners zagen een groot park voor zich met veel groen, alleen zou dat lukken met het kleine budget? Ondanks dat er weinig geld was om de grote droom van de buurtbewoners te kunnen verwezenlijken, is het uiteindelijk toch gelukt.

Als gemeente waren wij erg transparant over het budget met de bewoners, waardoor er een goede band ontstond. Zij gaven ons de ideeën wat er moest gebeuren en wij voerde dit uit.” – Celine Stada, projectleider Gemeente Amsterdam

Door deze verfijnde samenwerking en de inzet van het team was het mogelijk om met het beschikbare budget een groots project op te zetten.

“De combinatie van geweldige bewoners en een super gedreven en ervaren team hebben we dit kunnen realiseren.” – Celine Stada, projectleider Gemeente Amsterdam

Uit eigen initiatief een project zoals deze opzetten, is precies waar Amsterdam Weerproof zich sterk voor maakt. Een mengeling tussen actieve buurtbewoners en een ijzersterk team vanuit de gemeente is het recept om zo’n project van de grond te krijgen.

Meer informatie

Wil je ook aan de slag met meer groen in jouw buurt? Kijk dan eens op deze pagina van de gemeente over Amsterdam als groene stad.