Geveltuin Amsterdam Weerproof

Langste geveltuin van de Indische Buurt

De langste geveltuin in de Indische Buurt grenst aan het ouderencomplex op de Javastraat, Gorontalestraat en Makassarstraat. De gebouwen zagen er op het eerste gezicht grauw en kaal uit. Het initiatief voor dit project kwam van een bewoner, waarna de Alliantie het project startte. In augustus 2020 is de geveltuin aangelegd waardoor de straat nu groen kleurt en er een mooie samenwerking is ontstaan met bewoners, buren, woningcorporatie de Alliantie, het stadsdeel en groenbeheerders.

Geveltuin

Een bewoner van de Indische Buurt wilde graag een groenere omgeving. Dit hebben ze gedaan door het aanleggen van een (hele lange!) geveltuin. Een geveltuin draagt bij aan een groener straatbeeld door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en hier een tuintje aan te leggen. Daarnaast kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond filtreren wat bijdraagt aan het rainproof maken van de straat. Ook zijn er enkele regenpijpen afgekoppeld en aangesloten op regentonnen.

Bewoners samen met de Alliantie

Het ouderencomplex wordt beheerd door de woningcorporatie de Alliantie, die positief waren over de geveltuin. In oktober en november 2019 hebben de ‘beheerders wonen’ van de Alliantie samen met bewoners portiekgesprekken gevoerd om te kijken of andere bewoners het ook leuk zouden vinden om te helpen. Zo zijn er uiteindelijk meer bewoners aangehaakt bij het project. De Alliantie heeft verder in dit project een faciliterende rol gehad: contact leggen met de gemeente, toestemmingverklaringen ophalen bij de bewoners die op de begane grond wonen en ze hadden wekelijks contact met de bewoners over de voortgang.

Onderhoud

De bewoners zorgen zelf voor het onderhoud en beheer en houden contact met elkaar. Een deel van de bewoners gaf aan graag te helpen met het beplanten van de tuintjes. Een ander deel gaf aan om in het voorjaar en zomer te willen helpen met het water geven.

De betrokken bewoners zijn een mix van jong en oud. De geveltuin zorgde voor veel motivatie. Het idee was om ook de bloembakken van de gemeente aan de Makassarstraat door de ouderen te laten onderhouden. Doordat dit hoge bakken zijn, hoeven ouderen niet te bukken en dat is voor hen vaak fijner. Maar eerst wordt er gekeken hoe het met de geveltuinen verloopt, de bloembakken blijven voor nu in beheer bij de gemeente.

Rainproof Indische Buurt

De geveltuin rond het ouderencomplex is aangelegd en heeft daarmee de langste geveltuin in de Indische Buurt! Naast de geveltuin heeft het gebouw ook een blauw-groen dak. Het slimme blauw-groene daken project RESILIO is een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, Waternet, MetroPolder Company, Rooftop Revolution, Hogeschool van Amsterdam (HvA), Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Stadgenoot, de Alliantie en De Key. Lees hier meer over het RESILIO project.