Groene pilaren Weesperstraat

Sinds oktober 2020 zijn de pilaren van de gemeentelijke gebouwen op de Weesperstraat 113 en 430 van groen voorzien. Bij elke pilaar zijn er stoeptegels uitgehaald en een stalen raster geplaatst waar klimplanten in kunnen groeien. Deze vergroening is onderdeel van het Knowledge Mile Park, een groene en duurzame stadsstraat van de IJtunnel tot en met het Amstelplein. De gemeente Amsterdam en BIZ Knowledge Mile werken samen met bewoners en ondernemers aan de realisatie van deze vergroening.

Groene pilaren

De gemeentelijke gebouwen op de Weesperstraat hebben pilaren die ideaal zijn om te kunnen vergroenen. Voor elke pilaar is er een stalen raster geplaatst. Om de natuurstenen pilaren goed schoon te kunnen houden is er achter het raster voldoende ruimte over gehouden. Elk raster wordt aan de bovenzijde met elkaar verbonden doormiddel van een stalen draad zodat de planten bovenaan de pilaren naar elkaar toe kunnen groeien. De klimplanten staan in de volle grond. Hierdoor kan aflopend regenwater van de gevel en de stoep in de grond infiltreren. Zo dragen de groene pilaren bij aan de stedelijke waterhuishouding. De klimplanten houden de stenen pilaren koel in de zomer en bieden aan verschillende dieren en insecten voedsel en een schuilplaats. Bij een complete begroeiing zorgen de pilaren voor een groener straatbeeld.

In het filmpje hieronder laat Carla van der Linden, projectleidster Knowledge Mile Park de inspirerende groene gevel op de Stadstimmertuin zien en verteld Guido Schipper, technisch gebouwbeheerder de installatie van de groene pilaren: