Geveltuin met klimplanten Amsterdam Weerproof

Geveltuin in Zuid

Een geveltuin is een strookje groen langs de gevel aan de straatkant voor een woning. Over de breedte van de gevel haalt de gemeente de tegels en het zand weg en vervangt dit door aarde. De bewoner zelf kan fleurige, groene of bloeiende plantjes planten.

De voordelen van een geveltuin 

  • Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot.
  • Door een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en een tuintje aan te leggen, kan het van de gevel afstromende regenwater in de grond infiltreren.
  • Geveltuinen dragen bij aan een groener straatbeeld. Een groene woonomgeving goed is voor de gezondheid.
  • De natuurwaarde van de buurt wordt verhoogd doordat gevelgroen kleine dieren, vlinders en vogels aantrekt.

Een geveltuin kan ook gecombineerd worden met een afgekoppelde regenpijp. De voorwaarde is dat er een mogelijkheid moet zijn om het overtollige regenwater naar het dichtstbijzijnde oppervlaktewater (gracht, kanaal, vijver) of de straatgoot toe te leiden. Of je plaatst een regenton in je geveltuin met druppelslangen. Scheelt ook weer in het watergeven.

Wat komt er bij kijken voor de aanleg?

Als je een geveltuin aanvraagt in Amsterdam, word je beheerder van een stuk openbare ruimte dat eigendom is van de gemeente. Aanvragen gaat via dit formulier. Op deze pagina staat meer informatie voor het aanvragen, tips voor aanleg, welke planten doen het goed en nog meer.

Locatie: Tweede van der Helststraat 66, 1072 PG Amsterdam.