Vrijwilligers leggen 1000e geveltuin aan Amsterdam Weerproof

1000ste geveltuin

Van alle aangelegde geveltuinen in Amsterdam in 2021, ligt er één van de duizend in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord. Bewoner Pim had de geveltuin bij de gemeente aangevraagd als verassing voor zijn vriendin Anieck. Een geveltuin is een minituintje aan de straatkant langs de gevel. Naast de bewoners kan nu ook de buurt mee genieten van de groene toevoeging van de straat.

Een groene geveltuin

Steeds meer Amsterdammers vragen een geveltuin aan. En dat is goed nieuws, geveltuinen brengen veel voordelen met zich mee. Door een rij tegels te laten verwijderen langs de gevel aan de straatkant kan er een tuintje worden aangelegd. Tijdens een bui kan het gevel afstromende regenwater in de geveltuin de grond infiltreren. Deze maatregel lijkt minimaal maar kan een groot verschil maken. Daarnaast dragen geveltuinen bij aan een groener straatbeeld en het vergroten van de biodiversiteit.

Simpele aanvraag

Pim en Anieck waren al enige tijd aan het nadenken over een geveltuin. In de Waterlandspleinbuurt is er niet veel groen op de stoep, daar wilde ze graag verandering in brengen. De gemeente Amsterdam stimuleert de aanleg van geveltuinen. Pim deed een aanvraag via het aanmeld formulier. ‘Het duurde niet lang of ik had toestemming en een datum waarop het tuintje aangelegd zou worden. De gemeente legt het tuintje aan, ik hoef zelf eigenlijk alleen de plantjes erin te doen,’ aldus Pim.

Pim hoopt dat hun geveltuintje andere buurtbewoners zal inspireren. ‘Het lijkt me heel leuk als anderen er ook een laten aanleggen dat je dan bij elkaar een beetje je kruiden bij elkaar kunt scharrelen. Goed voor het straatbeeld, de buurt en voor het klimaat.’

Een feestje voor de 1000ste tuin

Van de aanleg van de duizendste geveltuin in 2021 maakte de gemeente en Amsterdam Rainproof een klein feestje. Wethouder Wedemeijer kwam de geveltuin hoogstpersoonlijk aan leggen! In samenwerking met Leaf voor planten is een mooi plantenpakket vol inheemse vaste planten samengesteld en aan Pim en Anieck gegeven.

Enthousiast geworden? Vraag ook je geveltuin aan!

Locatie: Waterlandspleinbuurt, Amsterdam Noord