Sanne Couprie
Man met gieter bij geveltuin blij met tuin en Tegelservice Amsterdam Weerproof

Tegelservice Oost: Laatste ophaaldag op 17 oktober

Op 17 oktober halen we voor de laatste keer dit jaar gratis jouw tegels in Oost op! Als je tegels uit je tuin wipt voor meer groen, dan kun je de tegels gratis door ons laten ophalen. Op 17 oktober is de laatste tegelservice in Oost, een service georganiseerd door Gemeente Amsterdam en Amsterdam Weerproof.

Ervaring van Johan Overmars

Johan Overmars (zie foto) woont met zijn vrouw in Betondorp in stadsdeel Oost. Zij hebben in april hun tegels meegegeven aan de tegelservice en hun huis mooier gemaakt met geveltuinen. “Het is nu een mooi gezicht als de mensen aan komen lopen. Gewoon net wat gezelliger met dat groen, vind ik. Alles versteend al zo gauw. Sommige tuinen lijken een mortuarium met veel zwart en grijs, dat vind ik niets”, zo vertelt Johan. Hij heeft goed nagedacht over inheemse planten en het water geven. “Ik ben op zoek gegaan naar schaduwplanten. We hebben een mooie keuze gemaakt. We zijn nog verder gegaan. Er was toen een regenton-actie, die is ook bij ons geplaatst. We gebruiken hem om de tuin water te geven.”

“Gewoon fantastisch die service”

Johan heeft zijn tuintje met zorg aangelegd en krijgt regelmatig complimentjes. Hij is tevreden met zijn tuin en over de tegelservice. “Ik moet zeggen, gewoon fantastisch die service. Ik ging de tegels eruit wippen en heb ze eventjes apart gezet en toen de afspraak gemaakt. Op de ophaaldag stond de vrachtwagen klokslag 8 uur voor de deur en hij heeft de hele boel weggeknepen.” Hij gunt andere bewoners ook een mooie tuin en geeft dit ook als tip mee. “Als je hier kijkt in Betondorp, dan ziet 60 tot 70% van de tuinen er niet uit en dat is zonde. Het is leuk om een verzorgde tuin te hebben. Het streelt je ego als mensen het mooi vinden en je hebt er ook zelf plezier van. Ga er gewoon mee aan de slag!”

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met het verwijderen van tegels of wil je advies over het groen in jouw tuin? Kijk dan naar groene tuin tipshulp voor een groenere tuin of bekijk wat onze partners voor jou kunnen betekenen.

Meer informatie

Bekijk de vragen en antwoorden over de tegelservice. Naast tegels eruit halen en planten plaatsen kun je veel meer doen in je tuin om die klaar te maken voor hete dagen, hevige buien en langere droogte. Hier staan alle maatregelen voor je tuin op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton.

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en regenbuien. We willen de stad hier zo goed mogelijk op voorbereiden, bijvoorbeeld door de stad groener te maken. Kijk op de pagina van Gemeente Amsterdam over klimaatadaptatie en zie wat er allemaal gebeurt.

Ook dit jaar doet Amsterdam mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Elke tegel die wij meenemen met de tegelservice, telt automatisch mee in onze nek-aan-nek race tegen Rotterdam. Kijk op de pagina over het NK Tegelwippen voor meer informatie.