Sanne Couprie
groene tuin met vrouw, tafel en vogelhuis voor Amsterdam Weerproof

Tegelservice Centrum (en Zuid): De allerlaatste ophaaldag

Deze zomer was het weer heet in de stad. Niet zo gek met die hoge temperaturen en al dat steen. Groen zorgt dan voor verkoeling. In de stad is dus meer groen nodig. Op straat, op daken, balkons en in tuinen. Bewoners die tegels uit hun tuin wippen voor meer groen, kunnen de tegels gratis laten ophalen. Op 24 oktober is de laatste tegelservice in stadsdeel Centrum en Zuid. De tegelservice is een service georganiseerd door Gemeente Amsterdam en Amsterdam Weerproof.

Rixt en haar man uit Centrum hebben in april hun tegels meegegeven aan de tegelservice en ze vertelt haar ervaring.

De koelte van de planten werkt echt!

Rixt woont in het ouderlijk huis van haar man in en ze hadden een flinke klus om de verwilderde binnentuin aan te pakken. ‘Samen met een stel jongens hebben we alle tegels door ons huis naar voren gebracht. Met eigen gezond verstand hebben we de tuin opnieuw ingedeeld. Veel planten konden gelukkig blijven staan. Een deel van de tegels hebben we gebruikt voor een soort muurtje. We zijn gek op vogels dus we hebben veel staan waar vogels op afkomen.’ Ze zijn bewust voor veel groen gegaan in hun tuin. ’We wilden juist veel groen. Het is goed voor van alles, voor verkoeling, voor het zicht, voor de insecten en vogels. Als je niet bewust was, dan word je het wel. We zaten tijdens de hete weken in de tuin en het was zo een beetje de koelste plek van de stad. De koelte van de planten werkt echt!’

Een actie die helpt om het ook echt te doen

Rixt geniet van het groen om haar heen en is te spreken over de tegelservice van de gemeente. ‘Ik vind het enorm sympathiek dat de gemeente iets doet aan het vergroenen van de stad. Het is natuurlijk wel leuk om te roepen, maar deze daadwerkelijke actie maakt het voor veel mensen mogelijk om het ook echt te doen. Het is mooi als je tussen die tuinen zit. Als je een tuin hebt, ga je ervan houden. Dat merk ik, veel mensen doen hun best. Dat betekent niet de hele dag grassprietjes knippen, maar gewoon zorgen dat takken elkaar niet verstikken en dat vogels erbij kunnen. Groen om je heen zorgt voor rust, tegelplaatjes galmen veel meer.’ Dat sluit ook aan bij haar tip voor andere Amsterdammers. ‘Haal je tegels uit je tuin en maak er gewoon een oase van rust en koelte van. Tegels eruit, koelte en rust terug!

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met het verwijderen van tegels of wil je advies over het groen in jouw tuin? Kijk dan naar groene tuin tipshulp voor een groenere tuin of bekijk wat onze partners voor jou kunnen betekenen.

Meer informatie

Bekijk de vragen en antwoorden over de tegelservice. Naast tegels eruit halen en planten plaatsen kun je veel meer doen in je tuin om die klaar te maken voor hete dagen, hevige buien en langere droogte. Hier staan alle maatregelen voor je tuin op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton.

Het klimaat verandert. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met extreme hitte, droogte en regenbuien. We willen de stad hier zo goed mogelijk op voorbereiden, bijvoorbeeld door de stad groener te maken. Kijk op de pagina van Gemeente Amsterdam over groenprojecten en de pagina over klimaatadaptatie en zie wat er allemaal gebeurt.

Ook dit jaar doet Amsterdam mee aan het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Elke tegel die wij meenemen met de tegelservice, telt automatisch mee in onze nek-aan-nek race tegen Rotterdam. Kijk op de pagina over het NK Tegelwippen voor meer informatie.