Klimaateducatie in de klas: Geert Groote doet het

De Kracht en Pracht van Groen. Dat was de titel van het natuurproject van de Geert Groote College Amsterdam. Van 13 tot en met 17 mei organiseerde de school verschillende activiteiten om de scholieren te laten verwonderen over het belang van natuur in ons leven. Het spelen van de Serious Game Klimaatadaptatie (ook wel Klimaatspel genoemd) was onderdeel van het programma.

De Serious Game Klimaatadaptatie is een online 3D-spel waarin de spelers passende oplossingen zoeken om de gevolgen van klimaatverandering in een Amsterdamse buurt te minimaliseren. De leerlingen spelen vanuit vier verschillende rollen: groenbeheerder, woningcoöperatie, projectontwikkelaar en voorzitter van de wijkraad. Het uitvoeren van de juiste klimaatadaptieve oplossingen lukt alleen door samen te werken en rekening te houden met elkaars belangen.

In de klas

De scholieren van de Geert Groote College reageerde enthousiast op het spel. Zo vond Martin van klas 7 D het interessant dat je direct kan zien hoe je hittestress kan verminderen als je veel bomen plaatst. Ilias van 7 E vond het leuk om zijn eigen stad te bouwen en weet nu meer over het effect van groene daken. ‘Het spel daagt iedereen uit om samen te werken en te luisteren naar elkaar’, vertelt Asmara, docent van klas 7 A. ‘Het is heel mooi om de interactie tussen de kinderen te zien. Bijvoorbeeld, hoe ze onderling het fenomeen hitte-eilanden bespraken of wat de verkoelende werking is van meer groen in de buurt.’

Watertafel

Naast het spelen van het klimaatspel, maakte de school ook gebruik van de Watertafel. De Watertafel is een rechthoekige bak waarin een miniatuurlandschap (huizen, straten en weilanden) is nagebouwd en kan overstromen. Het idee: door zelf wateroverlast te creëren en dit op te lossen, zien, ervaren èn leren kinderen hoe zij zelf mee kunnen helpen aan een klimaatbestendige omgeving.

Meer weten

Ook interesse om een lesprogramma over klimaatadaptatie op te zetten of gebruik te maken van de Serious Game en watertafel? De licenties voor de Serious Game klimaatadaptatie en de watertafel wordt aangeboden via Het Amsterdams Natuur en Milieu Educatiecentrum (ANMEC). Het spel, gemaakt door Urbo3D, is gratis beschikbaar voor Amsterdamse VO scholen dankzij financiering van Amsterdam Weerproof. Scholen kunnen hier onder voorwaarden gratis gebruik van maken.