Jan Vonk/Amsterdam Zuidas
Brug met sluis en bootjes op de weg van Ommetje Zuidas audiotour Amsterdam Weerproof

Podcasts

In de media kun je Amsterdam Weerproof niet alleen zien, maar ook steeds meer horen! Vanuit de tijd van Amsterdam Rainproof zijn er allerlei podcasts die gaan over extreme neerslag: van podcasts waarin over Weerproof of één van onze thema’s wordt gesproken, tot podcasts waarbij we achter de schermen hebben meegewerkt. Klassieke podcasts en podcastwandelingen door de stad: je vindt ze hieronder.

2024

  • Hoe Amsterdam de regen te lijf gaat: In de podcast Amsterdam Wereldstad van het Parool worden typisch Amsterdamse thema’s besproken. In deze aflevering wordt door Daniël Goedbloed van Weerproof en Bart van Zoelen van het Parool teruggeblikt op 2023. Dat was het natste jaar ooit, en al dat water moet ergens naartoe. Hoe voorkomt een stenen stad als Amsterdam dat de straten blank komen te staan? En welk deel van de stad is de klos als de regen de komende jaren toeneemt? Wat kun je met je eigen tuin of balkon doen om het water weg te laten stromen? Waarom ontstaan er op sommige plekken in de stad zulke grote plassen? En lopen we het risico dat door de regen de grachten overstromen? Je hoort het in de nieuwste aflevering van Amsterdam wereldstad.

2023

  • Ommetje Water door de Zuidas (Zuidas/gemeente Amsterdam): Water vormt een uitdaging in Zuidas: het gebied is de afgelopen jaren flink versteend, waardoor water minder makkelijk de grond in kan trekken. Dat vergroot de kans op overstromingen. En hoe zorgen we ervoor dat de waterdruk in een woning op peil blijft, ook op de hogere verdiepingen? In het Ommetje Water wordt getoond welke wateroplossingen de Zuidas bedenkt: van ondergrondse waterbergingen tot wadi’s en een watertoren. De audiotour is te volgen en te beluisteren via deze pagina van de Zuidas. De audiotour start vanaf treinstation Amsterdam Zuid en duurt ongeveer 1,5 uur.
Audiotour kaart Ommetje Water Zuidas mei 2023
Audiotourroute Ommetje Water © Amsterdam Zuidas
  • Podcastaflevering “Versponsing van steden met blauwe daken – met Kasper Spaan (Waternet)” (De IoT Gesprekken): Weerproofer Kasper Spaan legt uit hoe Internet of Things (IoT) helpt met het verbeteren van de leefomgeving door de stad met blauwe daken te versponzen. IoT-technologie in combinatie met lokale wetgeving (Hemelwaterverordening) verlaagt hittestress, verhoogt de opbrengst van zonnepanelen en maakt de stad gereed voor de toekomst. Hoe wordt dit in Amsterdam georganiseerd? Is watermanagement in het privé-domein een private of publieke taak? Hoe werkt het technisch en wat hebben ze geleerd? Kasper is resoluut: geen geklooi met tuinslangen, blauwe daken hebben de toekomst! In 25 minuten ben je bij, maar let op! Na het beluisteren krijg je de drang om je dak te verbouwen… De aflevering is te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

2021

  • Podcastwandeling door de Rivierenbuurt (Waternet): Waternetters Wilko Koning en Maarten Ouboter vertellen op meeslepende wijze over de geschiedenis van de Rivierenbuurt. Ze leggen uit hoe de wateroverlast in deze buurt is ontstaan en welke oplossingen zijn bedacht. Stap in de wereld van hittestress, wadi’s, gedrukte straatbanden en ondergrondse wateropvang! De podcastwandeling start vanaf Merwedeplein en duurt ongeveer 1 uur. De podcast is te beluisteren via Spotify of Soundcloud.