Funenpark ©Merlijn Michon
Waterpasserende verharding Funenpark maatregel tegen extreme neerslag Amsterdam Weerproof

Waterpasserende verharding

Paden, pleinen en parkeerterreinen richt je Weerproof in met waterpasserende verharding. Dit zijn stenen waar ruimte tussen zit, zodat regenwater wegzakt. Voorbeelden hiervan zijn grasbetonstenen en klinkers. 

Waterpasserende verharding heeft verschillende voordelen: ontlasting van de riolering, aanvulling van het grondwater, minder hittestress en minder wateroverlast op straten en tuinen. 

Klinkers met open voeg 

Klinkers met een open voeg zijn geschikt voor een terras, oprit, tuinpaden en voor minder intensief gebruikte wegen en pleinen. Ze zijn niet geschikt voor intensief gebruikte wegen, zoals het hoofdverkeersnet en parkeerplaatsen, vanwege het vervuilingsrisico en de lage belastbaarheid. Zware voertuigen kunnen hier niet op rijden. 

Klinkers met en zonder noppen 

De meest belastbare klinker, is een klinker met noppen aan de zijkant. Deze blijven altijd op afstand en houden zo een open voeg. De ruimte tussen de klinkers geeft regenwater de kans om gedeeltelijk weg te lopen. 

Gewone straatklinkers kun je ook in een (half)open verband leggen. De open gedeelten vul je op met gras, grind of schelpen. Deze klinkers zonder noppen zijn in allerlei patronen leggen, en bestaan in allerlei soorten en kleuren. Punten van aandacht zijn de kwaliteit van de ondergrond en de stabiliteit van het verband. Hiermee kun je verzakking voorkomen.  

Er bestaan ook poreuze klinkers die waterdoorlatend zijn. Het nadeel van poreuze klinkers is dat ze dicht kunnen slibben en daardoor extra beheer en onderhoud vergen. We raden ze dan ook niet aan. 

Grasbetonstenen 

Grasbetonstenen zijn geschikt voor minder intensief gebruikte parkeerplaatsen, wegen, garageopritten en tuinen. Er zit meer ruimte tussen de stenen dan tussen klinkers met noppen. Hierdoor biedt deze soort verharding meer ruimte voor plantjes en bodemleven. 

Kijk voor instructies en producten bij handige links.

 

Schematische doorsnede waterpassende verharding @atelier groenblauw

Schematische doorsnede waterpassende verharding @Atelier GroenBlauw

Waterpasserende verharding bij Funenpark
Funenpark ©Merlijn Michon