USDA

Gezonde bodem

Een dorre tuin vol afstervende of slecht groeiende planten? Pak een schep en ga op onderzoek uit. Een gezonde bodem is luchtig, ruikt bosachtig en zit vol bodemdiertjes.

Een gezonde leefomgeving begint bij een gezonde bodem. Maar wat als de bodem ongezond is?

Kenmerken gezonde bodem

Een gezonde bodem neemt vocht op en houdt dat tijdelijk vast. Dit heeft te maken met beplanting. Begroeide grond verdampt minder vocht dan kale grond. Plantenwortels zoeken voedingsstoffen en maken zo luchtkanalen. Regenwormen en andere diertjes nemen de plantenresten mee de grond in. Organismen zoals schimmels en bacteriën zetten de resten om in humus. En planten groeien weer goed op een humusrijke grond.

Bodem verbeteren

Oké, een gezonde bodem is humusrijk. Een humusrijke bodem kan je op twee manieren bereiken: door verteerde plantenresten te laten liggen. Of met kant-en-klare producten, zoals compost of bodemverbeteraar.

Plantenresten laten liggen? Ja, want haal je ze weg, dan verwijder je voedingsstoffen en dus humus. Meng je ze door de grond, dan verstoor je het bodemleven en de structuur van de grond. Dus ook niet schoffelen.

Je kunt ook compost of bodemverbeteraar gebruiken. Biologische varianten zijn beter voor het bodemleven en de bodemstructuur dan kunstmatige varianten.

Droogte

Een beplante bodem neemt dus vocht op en houdt dat tijdelijk vast. Terwijl bij kale grond het vocht snel verdampt. Dit betekent dat planten langer gezond blijven als de grond helemaal bedekt is. Ook bij drogere periodes.

Open grond kun je ook afdekken met bijvoorbeeld houtsnippers, cacaodoppen en overig organisch materiaal. Zo warmt de aarde minder op en vermindert de verdamping van het vocht.

Hitte

Een beplante bodem heeft door verdamping het meest verkoelende effect. Een bodem bedekt met houtsnippers, cacoadoppen of organisch materiaal warmt meer op. Maar een bedekte bodem is nog altijd beter dan een bodem met verharding.

Na de tegels eruit, goede grond erin
Het is aan te raden om, na tegels verwijderd te hebben, eerst goede grond aan te brengen voordat er groen wordt aangeplant.