Tegelservice 2024 website banner concept

Tegelservice Nieuw-West & West

TEGELSERVICE

WIJ HALEN JOUW TEGELS GRATIS OP!

Wil jij je tuin vergroenen door tegels te verwijderen en er planten, bloemen, een boom of gras voor terug te plaatsen? Om je te helpen halen we de tuintegels gratis bij je op met onze Tegelservice. De opgehaalde tegels worden gerecycled en hergebruikt. 

TEGELSERVICE 2024

Aanmelden kan via dit FORMULIER.

 

 

 

 

 

WANNEER EN WAAR MOGEN DE TEGELS OP STRAAT?

De tegels kun je de dag voor de ophaaldag vanaf 16.00 uur klaarleggen op de afgesproken locatie. Zorg dat de tegels op de ophaaldag om uiterlijk 07.00 uur ’s ochtends klaarliggen.

HOE LEG JE DE TEGELS KLAAR?

We halen de tegels op met een vrachtwagen met grijper. We kunnen de tegels alleen ophalen als de tegels opgestapeld klaarliggen:

  • Op een straathoek;
  • Op de stoep en dichtbij de rand van de straat;
  • Niet naast afvalcontainers, auto’s, een schutting of andere obstakels;
  • Niet in een straat die opgebroken is.

Let op: Wij nemen alleen tuintegels mee. Alle soorten tuintegels zijn welkom, van de standaard 30×30 cm stoeptegels tot klinkers. Ook opsluitbanden nemen we na aanmelding voor je mee. Zorg alsjeblieft dat er niets anders ligt!

TEGELS NIET OPGEHAALD OP DE OPHAALDAG?

Vanwege het grote aantal aanmeldingen voor de Tegelservice, hebben we soms meer tijd nodig om alle tuintegels op te halen. In dat geval rijden we de dag na de ophaaldag een extra ronde tussen 07.00 en 16.00 uur. Liggen er daarna nog tegels? Meld het dan via dit formulier ‘Niet opgehaalde tegels’.

WAAROM TEGELS VERVANGEN VOOR GROEN?

Met meer groen in jouw tuin kun je nog meer genieten in de zomer! Meer groen zorgt voor een koelere tuin én het regenwater loopt makkelijker weg. Bovendien geeft groen meer ruimte aan flora en fauna in de stad. Het is dus een goed idee jouw tegels of klinkers te vervangen door groen! Zeker wanneer je bedenkt dat we door klimaatverandering steeds vaker te maken krijgen met langdurige hitte en heftige regenbuien.

Daarom organiseert Amsterdam Weerproof samen met gemeente Amsterdam de gratis Tegelservice om Amsterdamse straten en tuinen groener te maken.

TIPS VOOR HET GROENER MAKEN VAN JE TUIN

Tegels eruit is een goede start. Maar dan? Wij hebben informatie verzameld om je te helpen met een groenere tuin. Wil je meer weten over welke planten het goed doet in de zon of juist schaduw? Als jouw tuin vaak droog is, kies dan voor planten die lang zonder water kunnen. Blijft het regenwater bij jou in de tuin juist langer staan? Dan kun je het beste planten kiezen die van een vochtige grond houden.

Naast tegels uit je tuin halen en planten plaatsen, kan je nog meer doen in je tuin om die klaar te maken voor hete dagen, hevige buien en langere droogtes. Hier staan alle maatregelen voor professionals en tips voor bewoners voor jouw tuin op een rij. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een regenton!

SUBSIDIE VOOR EEN GROENERE TUIN

Wist je dat je subsidie kunt aanvragen als je minimaal 10 vierkante meter van je tuin vergroent? Voor elke vierkante meter tegels die je vervangt door groen krijg je € 15,- subsidie. Per woning is maximaal € 1.000,- beschikbaar. Amsterdammers kunnen ook samen een aanvraag doen om boven de 10 vierkante meter te komen. Meer weten? Lees ons nieuwsbericht over de subsidie.

HULP NODIG?

Wil je jouw tuin groener maken, maar weet je niet precies hoe of heb je hulp nodig? Gelukkig zijn er in Amsterdam zijn een aantal enthousiaste initiatieven, die jou graag ondersteunen in de tuin. Kijk voor meer informatie en de mogelijkheden op onze pagina ‘Hulp voor een groenere tuin’, of bekijk wat onze partners voor jou kunnen betekenen.

NK TEGELWIPPEN

Niet alleen in Amsterdam, maar in heel Nederland worden tegels verruild door groen. Amsterdam doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen! We gaan, net als voorgaande jaren, opnieuw de strijd aan met Rotterdam. Alle gewipte tegels die worden opgehaald door de Tegelservice tellen automatisch mee voor onze score. Eind oktober wordt de Gouden Tegel uitgereikt en bekend gemaakt welke stad de meeste tegels heeft gewipt. Maak je geen gebruik van de Tegelservice, dan kun je je gewipte tegels zelf aanmelden via de website van het NK Tegelwippen zodat ze ook meetellen in de score van Amsterdam!

MEER WETEN?

Met vragen en/of opmerkingen over de Tegelservice kun je terecht bij Amsterdam Weerproof via tegelservice@weerproof.nl. We denken graag met je mee!